Zondag 19 januari 2020 Nieuwjaarsbijeenkomst

Zondag 19 januari 2020 Nieuwjaarsbijeenkomst

18 rood gehoede vrouwen met 18 fraai ingepakte cadeaus bevolken deze zondagmiddag “De Oude Oost”.
Op deze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar proosten we met een glaasje Prosecco.
Queen Antonia kijkt nog even terug op de activiteiten van vorig jaar en vooruit naar de komende.
Dan schuiven we de tafels aan elkaar, komt een grote dobbelsteen op tafel, worden de cadeaus uitgepakt en begint het grote schuif-door, pak-af, ruil en wisselspel.
Begeerlijke objecten schuiven over tafel om net zo snel weer van eigenaar te wisselen. Een hilarisch spel !
Uiteindelijk gaat (bijna) iedereen wel met een cadeautje naar huis, maar niet nadat we nog gezellig napraten met een glaasje en lekkere hapjes.
Het was weer oergezellig !!

Corry

Vrijdag 13 december 2019, jaarafsluiting bij restaurant de Vrijheid in Grou

"Vrijdag de dertiende"; voor wie bijgelovig is een vervelende datum! Voor de Rode Hoeden die zich in restaurant de Vrijheid verzamelden werd het juist een geluksdag, want de kok was erg goed in vorm en Melle Bakker nam ons voor het derde jaar in successie mee op een boeiende wijn-spijs ontdekkingstocht. Het was weer reuze gezellig.

Zondag 6 oktober 2019, bezoek aan puzzelmuseum Joure

Op deze zondagmiddag komen van alle kanten 17 Rode Hoeden naar Joure.
Bij het museum worden we hartelijk verwelkomd door eigenaar/oprichter Auke Reijenga met koffie of thee. 
De vier tafels, waaraan we plaatsnemen, staan vol met puzzels, breinbrekers en raadsels. Uiteraard beginnen we meteen te friemelen met houten vormen, metalen ringen, schuifpuzzels, touwtjes-met-bal en een tiental andere breinbrekers. Ondertussen vertelt Auke ons over hoe dit museum tot stand is gekomen en wijst ons op o.a. visuele puzzels aan de muur.
Na nog een rondje koffie bekijken we de bovenverdieping met een indrukwekkende verzameling oude puzzels en behendigheidsspellen in alle mogelijke uitvoeringen. We komen ogen te kort !

We hebben de smaak te pakken en puzzelen ons de weg naar “De Jongens van Joure” waar we heel gezellig verder kletsen en van de wijn en hapjes genieten.

Wat een leuke middag !!

 

Corry

Zaterdag 6 juli 2019, bezoek aan Kampen

Niet iedereen wist Kampen op de snelste manier te bereiken, maar om kwart voor twaalf gingen we met een kleine club “Rode Hoeden” vanuit de Stadskazerne met een roodgemutste gids op stap.
Ze wist ons veel historische wetenswaardigheden en anekdotes te vertellen van deze prachtige Hanzestad. We dwaalden door straatjes en steegjes, bewonderden fraaie tuintjes, kerken geveltjes etc. Een hoedenwinkel had zelfs speciaal voor ons rode hoeden ingeslagen,
“we komen straks na de lunch weer terug !!”
Maar dat kwam er niet van; tijdens de (heerlijke) lunch met uitzicht op de IJssel begon het eerst zacht maar later stevig te regenen, zodat we ons in stevige pas naar de auto’s aan de overkant van de rivier haastten.
Wat was het weer gezellig !!

Corry

Zondag 19 mei 2019,  Indonesische hapjes

Deze zondag gaan we in het paars-rood indonesische hapjes maken.
Om 2 uur verzamelen we ons in het voormalige stationsgebouw van Akkrum, waar Madjanti en haar man Eeltsje ons hartelijk verwelkomen.
We worden in ploegjes van 2 of 3 vrouwen verdeeld; ons worden alle kruiden en benodigde materialen getoond en dan gaat het los !
De messen geslepen, de kruiden gevijzeld, “wie heeft de knoflookpers ?, dat was ONS kipgehakt !” Wortels geraspt. “Hee da’s MIJN eiersnijder!” Gehakt gekneed, “hoe moet het gasfornuis aan? Hoe vouw je die loempia? Welke pan kan ik gebruiken?”
Madjanti weet overal de helpende hand te bieden.
En na onze noeste arbeid worden de tafels langzamerhand overvloedig gevuld met de zelfgemaakte snacks.
Met een drankje erbij proeven en smullen we van onze eigen - en andermans culinaire inspanningen. Het is meer dan we op kunnen...
Maar zelfs voor doggybags wordt gezorgd !!
(en de recepten krijgen we nog gemaild!)
Wat een leuke middag !!!

Corry

Vrijdag 22 maart 2019 : Marius van Dokkum, Andijk

Ieder van ons heeft weleens een schilderij van Marius van Dokkum in de hand gehad en bij velen hangt een “echte” van Dokkum op het prikbord. Het zijn schilderijen in de vorm van humoristische en prachtig gemaakte ansichtkaarten. Het is dan ook geen wonder dat veel Simply Red dames (ondanks de afwijkende dag) mee willen naar een lezing over de schilder door zijn zus Annet Mantel.
Vanuit alle windstreken komen we tegen 2 uur aangereden bij kunstgalerie De Mantel in Andijk, waar we hartelijk welkom worden geheten door Annet Mantel en haar man.
Al bij de entree herkennen we diverse werken van haar broer Marius van Dokkum. Na de koffie/thee gaan we naar de expositieruimte waar Annet een boeiende presentatie geeft over de humoristische schilderijen en prachtige stillevens die haar broer maakt. Het is extra genieten als zij details toont die je op het eerste gezicht misschien niet zou zien, maar die zijn werk extra bijzonder maken.
In de pauze stormen we af op de prentbriefkaarten, puzzels etc; ze zijn allemaal eigenlijk even leuk ! We bekijken het ingerichte huisje van opa Jan, over wie Marius van Dokkum diverse kinderboeken schreef. Na nog eens koffie/thee zien we nog een film over het ontstaan van een van zijn schilderijen.
Na deze geslaagde zonnige middag rijden we in dikke mist over de afsluitdijk terug.
Het was weer heel gezellig !!

Corry

Zaterdag 26 januari 2019: Nieuwjaarsborrel en kledingruil

Met tassenvol komen de ladies om twee uur binnen bij onze stamkroeg d’Oude Oost: paarse en rode broeken, jasjes, hoeden, rokjes, sjaals, schoenen etc. etc.
Drieserée en Marijke als getalenteerde en bevlogen verkoopsters; iedereen van de 22 aanwezige Red Hats gaat wel met één of meerdere vondsten naar huis.
Maar niet nadat we eerst met glühwein toasten op het nieuwe jaar. Queen Antonia blikt nog even terug op het afgelopen jaar en bedankt Coby, die zich vanaf nu wat minder met de evenementenorganisatie gaat bemoeien. Gelukkig mogen we voor creatieve ideeën nog wel eens een beroep op haar doen!
Elk lid heeft een bloem met een toepasselijk kaartje voor Coby meegenomen, en aan het eind van de middag gaat ze met een grote, feestelijke struik naar huis.
Voor sommige uitgeshopte ladies verzorgt Fenna nog een rondleiding door het dorp.
En dan komen de glazen en hapjes op tafel, worden gescoorde schatten geshowd en bewonderd en keuvelen en kletsen we heel gezellig tot laat in de middag.

Corry

13 januari 2019: Simply Red naar de ‘wonderdokter’

Op zondag 13 januari bezochten ruim twintig Simply Red leden (en twee introducés die de bestemming te verleidelijk vonden om aan zich voorbij te laten gaan) de vestiging van Betan Clinics in Groningen.

Het initiatief kwam van Gery die, met haar kennersblik als schoonheidsspecialiste, ons al langere tijd op het oog had als potentiële doelgroep  voor een grondige revisie van onze meer en minder gekreukelde aangezichten.

 

Na een hartelijke ontvangst met bubbels en hapjes, werden wij door dr. Volkan Tanaydin uitgebreid voorgelicht over de verschillende behandelingen met- en de effecten van ‘injectables’; fillers voor stabiele en botox voor beweeglijke rimpels.

Door zijn transparante en integere verhaal vielen de laatste restjes schroom weg en ontstond een levendige dialoog over de verschillende mogelijkheden èn de te voorkomen uitwassen van de z.g. ‘esthetische chirurgie’.

Menigeen droomde die middag éven weg naar een look zónder putjes, laagjes, rimpels. vlekjes en groefjes, die ons weliswaar een uitstraling geven van ‘doorleefd en ervaren’, maar ook van ‘geleefd en getekend’.

 

Na afloop van de informatieve presentatie werd door een enkeling al ter plekke een mini-consult gevraagd en vonden de visitekaartjes gretig aftrek voor een mogelijk later contact.

Op de groepsfoto die na afloop werd gemaakt is duidelijk te zien dat dr. Tanaydin en zijn staf duidelijk (nog) niet tot de doelgroep horen, maar ook de warme en vrolijke uitstraling van ons paars-rode gilde overstijgt elk leeftijdsongemak!

Nu maar goed opletten wie er de volgende ontmoeting fantàstisch uitziet!!!

Groet,

Petra

26 oktober tot en met 28 oktober 2018: Tien jaar Simply Red!!!

Tien jaar geleden vormde een heel klein clubje vrouwen de chapter ‘Simply Red’ in Grou. En zié waartoe dit is uitgegroeid: een bloeiend gezelschap van ca. veertig leden, waarvan zeker vijfentwintig regelmatig actief in diverse uitstapjes en activiteiten. Dat moest natuurlijk gevierd en wel in de fantastische accommodatie ‘De Orvelter Hof’ in Orvelte/Drenthe, van vrijdag 26 oktober tot na de lunch op zondag de 28ste.

Het werd een feestelijk weekend dat werd gekenmerkt door: eten (ontbijt, lunch, diner, tapas, hapjes, lekkers, kazen etc.etc....), drinken (witte wijn, water en....oh ja rode wijn), plezier (voortdurend), goede gesprekken (over kinderen, partners, reizen, leeftijd, ongemakken en botox), sportiviteit (lopen en fietsen zónder electra) én creativiteit (een heus collectief schilderstuk, dat nu bij onze Queen boven de haard hangt).
De eigenzinnigheid van Simply Red manifesteerde zich tijdens de fietstocht op zaterdag, waar het gezelschap erin slaagde al na een kwartier in alle windrichtingen uit elkaar te fietsen, waarna wij elkaar ook weer hervonden in het dorp Westerbork.
Nadat de plaatselijke (enige) modezaak a.g.v. ons bezoek de omzet van het jaar maakte (hetgeen niet tot zichtbare vreugde leidde bij de eigenaresse, maar enfin), gebruikten wij de lunch in een herberg. Onze altijd scherpzinnige Queen merkte op dat het hier óók een museum betrof, wat ons plezier de nodige culturele diepgang gaf.

Echte diepgang werd vervolgens ervaren bij een bezoek aan voormalig kamp Westerbork.

‘s Avonds werd, tussen de happen en dranken door, een ode gebracht aan onze Queen Antonia en haar secondanten Fenna en Coby, als drijvende krachten achter ons chapter, onderstreept door een dinerbon voor dit onvolprezen trio!
Zondag werd voornamelijk doorgebracht in het museumdorp Orvelte, waar zich naast cultureel erfgoed gelukkig ook enkele shops bevonden ter prettige afwisseling.
Na de lunch, bestaande uit de heerlijke resten van alle voorgaande maaltijden, ging ieder haars weegs, moe gebabbeld en gevierd, maar zeer voldaan!!!

 

Warme groet,

Petra

9 september 2018  "Triënnale Beetsterzwaag"

Het was een mooie nazomer-dag, zodat de rood-paarse outfit van de 14 dames goed tot zijn recht kwam in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag.
We verzamelden bij kunsthuis Syb, de organisator van de Triënnale. Kunstenaars uit de hele wereld kunnen daar een aantal maanden werken aan hun project. Na die periode verdwijnen ze om hun project elders voort te zetten. De kunstenaars die in de laatste 3 jaren in Kunsthuis Syb gewerkt hebben, zijn nu vertegenwoordigd in en op diverse locaties.
Martin Groenenman leidt ons rond, vertelt en laat ons vertellen over het werk dat we zien.
• Een film over het landschap, de structuur, het gebruik en de verdeling van het land , vertaald naar schilderingen.
• Een aantal kleurige objecten van diverse materialen, waaronder fossielen.
• Een marketenster met voorwerpen van in onbruik geraakte materialen, zoals een tasje van mollenbont, een vilten tas voor het opbergen van aardappelen, een 3D – product van een Wâldbeantsje ( blijf daar maar eens serieus bij).
Na een uurtje staan en wandelen, waren we allen toe aan een stoel en een glas water.
Het Food Festival verschafte ons het nodige . Na een foto bij de Pauper Fontein schafte Fenna de munten aan en zaten we al gauw achter een biertje , wijn of frisje aan een van de vele biertafels.
Uit de tientallen food-tenten was het moeilijk kiezen, de deel-planken met lekkere hapjes, de life-muziek en het gekeuvel van de Red Hats zorgden voor een gezellige middag.
Coby

 


Vanavond gaan we naar de voorstelling “Altyd Seumer”, maar om zoveel mogelijk mee te krijgen van de Bildtse Aardappelweken verzamelen we al om 2 uur bij Gelske aan de Nieuwebildtdijk. Koffie, thee en oranjekoek staan voor ons klaar, en naar keuze in de zon of in de schaduw praten we even bij.
Dan vertrekken we in vier auto’s over de Oudebildtdijk om in diverse aardappelschuren de kunstexpositie “Van Fruchtbere Grônd” te bezoeken en, en passant, Escher-voorstellingen in het graan te zien. Vervolgens naar het gewassenveld “50 tinten groen” waar Gelskes man Ytzen ons alles kan vertellen over de gewassen die de afgelopen 500 jaar op het Bildt zijn geteeld.
Terug bij Gelske thuis staan heerlijke schotels en hapjes voor ons klaar, en samen met een drankje laten we ons dat prima smaken. Tegen zevenen vertrekken we naar Zwarte Haan voor het openluchtspel “Altyd Seumer”. Meer dan 100 spelers/ muzikanten, op een locatie vlak achter de waddendijk, een mooie zomeravond, een bijzondere rol voor vele (soms gigantisch grote) landbouwmachines, een fascinerende schouwspel !
Gelske, dank voor je gastvrijheid, we hebben een geweldige dag gehad !!

Corry

 

zondag 27 mei 2018, pontjesroute op de fiets

Wat is het weer ons weer goed gezind !!Op deze zonnige dag verzamelen we ons om 13.00 uur bij Amicaal in Grou. En de (vaak elektrische) fietsen staan daar al klaar.We nuttigen nog een kopje koffie met een heerlijk aardbeientaartje voor we op weg gaan naar het eerste pontje dat ons naar de Seinpôle brengt.Op dat pontje en de twee volgende worden deze dag door vrijwilligers tijdens de overvaart verhalen verteld uit “Rimen en Teltsjes” van de gebroeders Halbertsma.
Volop genietend van de omgeving en het mooie weer fietsen we over de Burd naar het volgend pontje. Bij “Iesicht” parkeren we de fietsen en genieten op het terras van een drankje en (jawel !!) bitterballen.
Met hernieuwde energie trappen we richting Earnewald, nog even gestopt bij een uitkijktoren, en dan op naar de dropjespont bij Warten.
Via het Leechlân komen we tegen half zeven weer aan bij Amicaal.
Nog even napraten met een drankje; wat een geweldige middag !!!

Corry

Zondag 18 maart 2018, Veilig op de weg met FC Nienhuis

Welkom Red Hat Society’ stond er op een digitaal wegwijzerbord, dat we kennen van de (snel)weg bij ongevallen, wegwerkzaamheden, wegreparaties en calamiteiten. 

Wij zijn zondagmiddag 18 maart 2018 te gast bij het familiebedrijf FC Nienhuis in Heerenveen-West, specialist in wegbeveiliging, actief in heel Noord Nederland en voor sommige situaties ook in heel het land.

Dat Nienhuis een(h)echt familiebedrijf is merkten we al bij de voordeur, waar wij welkom werden geheten door de kleinkinderen. Nina (lid van ons) en haar echtgenoot Free (oprichter van het bedrijf) schonken koffie en presenteerden heerlijke taartjes in de kantine van het bedrijf. Zoon Arjan (één van de drie bedrijfsopvolgende kinderen van Nina en Free) vertelde ons daarna beeldend over het belangrijke werk, daarbij met enige regelmaat aangevuld door Free!

Bij calamiteiten, ongevallen, schade etc. op de weg levert Nienhuis fysiek, elektronisch en digitaal materiaal, zoals trucks, borden, afzettingen, omleidingen, pylonen etc, ten dienste van politie, brandweer, Rijkswaterstaat, hulpverleners, wegwerkers en uiteraard ons als weggebruikers. Ook doen zij reparatie en aanleg van allerlei soorten ‘geleiding’= vangrail. De kracht van het bedrijf is de sterke ‘korte lijnen’- ondernemingscultuur, de 7 x 24 uur prompte service én snelle innovatie in technologie van wegbeveiliging; ‘je moet zorgen dat je de eerste bent en dat ze niet om je heen kunnen’ zei Free.

Wij kregen een rondleiding langs alle soorten trucks, bussen, opleggers, verlichting en digitale borden, die vooral op zonne-energie functioneren en waren onder de indruk van het materieel, de techniek en het enthousiasme van onze gidsen Arjan en Free. 

Onze ‘blik op de weg’ is voorgoed veranderd in situaties waar FC Nienhuis met materieel en personeel aanwezig is. 

De gastvrijheid van Nina en Free omvatte zelfs de sponsoring van onze ‘after borrel’ in Het Gerecht in Heerenveen.

Beste familie Nienhuis: dank voor een zeer informatieve, gastvrije en prettige middag!

 

Groet,

Petra

 

Zondag 21 januari 2018: BINGO!!!

Zondagmiddag 21 januari 2018 verzamelden zich een kleine twintig Simpy Red leden in stamcafé ‘d’Oude Oost’ voor de traditionele ‘nieuwjaarsduik’.
Uiteraard was er qua opening Glüh Wein, vergezeld door een bewogen speech van onze Queen Antonia, waarin zij terug keek op een gevarieerd 2017 en een aantal lief en leed gebeurtenissen. Er ontstond spontaan een competitie rond het thema ‘kleinkinderen’, die glansrijk werd gewonnen door Frances in absoluut numeriek én verwacht opzicht. Gezamenlijk concludeerden wij dat het geluk echter niet zit in kwantiteit maar in kwaliteit.
Een georganiseerde competitie volgde onder leiding van twee in glitter en glim verpakte ‘bingo masters’, in wie wij na lang en aandachtig kijken zowaar onze Queen en haar hofdame Coby ontdekten!
En lòs ging het, met balletjes, cijfers, briefjes, potloden, misverstanden, rode konen, het-puntje-van-de-tong-tussen-de-tanden-, geroep en gemor én een helse bingomachine, die met forse windvlagen het ene na het andere balletje omhoog blies.
Voor ieder een mooie prijs en lekkere hapjes (en een enkel glas wijn).

Voorwaar; het jaar 2018 warm en succesvol ingeluid!

Groet,

Petronella

Zondag 10 december 2017, d'Oude Oost te Grou: Kerstschikken 2017
Op zondag 10 december 2017 werkten een kleine twintig Red Hatters zich de ware kerstsfeer in, onder begeleiding van bloemdeskundige en oud Red Hat-lid Hieke Plomp.
d'Oude Oost geurde naar enorme hoeveelheden dennengroen, hulst, klimop, conifeer, bloembollen en rozen, die samen met zilveren en rode decoratie tot fraaie tafelkerststukken en kerstboeketjes werden getransformeerd.
Hieke kwam oren, ogen en handen tekort om alle creativiteit van professioneel advies te voorzien, maar het resultaat mocht er zijn; van ingetogen bescheiden bloem- en groenwerk tot uitbundige stukken met kaarsen en lichtjes.

Na het opruimen van de onverwerkte restjes, werd getoast op resultaat van alle inspanningen....ze waren de moeite waard..
Onze Queen riep nog op tot actieve participatie en het aandragen van ideeën voor het programma in 2018 en wenste ons allen, met onze kerststukken en onze geliefden goede, fijne feestdagen toe.

Warme groet,
Petra

 

foto's volgen

Zondag 15 oktober 2017, Appelscha, herfst/paddenstoelen wandeling met Ko de Boswachter

Op deze zomerse herfstdag ontmoeten we elkaar om 13.15 u bij “De Jongens van Outdoor”, midden in Appelscha, waar het erg druk is op deze warme, zonnige dag. De boswachter staat al op ons te wachten. Nadat ook de laatste RedHatters een parkeerplaats gevonden hebben, duiken we meteen het bos in. We hebben gekozen voor optie 2: de langere wandeling over bospaden ipv de korte over het betonpad.

De boswachter legt ons uit hoe het landschap in deze omgeving is ontstaan, wijst op bijzondere boomgroei, de tamme kastanjes en hoe die te verorberen, de vele soorten paddenstoelen en hoe te weten of ze wel of niet giftig zijn, een open stuk in het bos veroorzaakt door valwinden, en nog veel meer wetenswaardigheden.

Halverwege onze tocht langs zwammen en boleten struikelt Hanneke, verstuikt haar enkel, waarna ijverige Redhatters een auto confisqueren en de verbouwereerde chauffeur overhalen haar naar het beginpunt te brengen.

Het loopt al tegen vieren als we uitgelopen en bezweet bij “De Jongens” ons een drankje en hapje als altijd weer goed laten smaken.

Een fantastische dag !!!

 

Corry

Zaterdag 9 september 2017: op bezoek bij Gery en rondleiding Hattem.

We verzamelen ons voor dagje Hattem bij Gerie. Na koffie en gebak krijgen we een rondleiding door haar nieuwe huis. Wow !!, daar kun je echt trots op zijn, Gerie ! Over alles nagedacht, met smaak ingericht; we kijken onze ogen uit.
Daarna lopen we naar restaurant “Het Wapen van Hattem” waar een heerlijke broodmaaltijd voor ons klaarstaat.
Om half twee staat onze gids voor een stadswandeling al op ons te wachten. Mevrouw Leusink heeft zich speciaal voor ons voorbereid; het thema van deze middag: vrouwen in heden en verleden van Hattem.
Zo nu en dan sloop er ook wel een man tussendoor, trouwens.
We hebben veel interessants van het oude Hattem gezien, werden halverwege nog verrast met een overheerlijke bonbon,
en lieten ons later op het plein nog een glaasje en hapje goed smaken. Helaas hebben we bijna niets meegekregen van het evenement “New Orleans in Hattem”; dreigend donkere wolken deden ons schielijk in onze auto’s duiken.
Het was weer een fantastische dag !!

Corry

Zondag 2 juli 2017: rondvaren en eenakter in pastorietuin

Wat was het een fantastische vaardag, zondag 2 juli.
We stapten bij Coby voor de deur in een schitterende sloep, die bestuurd werd door Pim, de echtgenoot van Coby Het weer werkte mee, droog en de zon kwam er steeds meer bij !
Via het Pikmeer  en het Burstummerrak kwamen we aan bij hotel Goerres in Akkrum .
Daar genoten wij van heerlijke koffie en appeltaart/oranjekoek .
Vervolgens via de Kromme Knilles, Irnsum weer naar Grou .Daar aangekomen liepen we naar de Pastorie, waar een hapje en drankje op ons wachtte.
Wij verschansten ons in de tuin, waar 2 prachtige dames een act voor ons speelden, over liefde, dood en vreemdgaan enz. Enig!! 
Het was een geweldige dag en we hebben genoten!
Dank daarvoor, Coby, Fenna en Toos
 
Titia

 Zondag 21 mei, De Kruidhof Buitenpost 

We treffen het weer met het weer !

In de zon, op het terras van het Tuincafé ontmoeten we elkaar voor een kop koffie/thee en een heerlijke koek.

We splitsen in twee groepen en gaan met een deskundige gids door een aantal van de 17 thematuinen. Uitvoerige uitleg krijgen we in o.a. de geneeskruidentuin, de bostuin, bijbelse plantentuin, meditatietuin, varenhof, fruithof en muziektuin.

Voor de vrouwen met diepgroene vingers vaak een feest van herkenning, maar ook diegenen met bleekgroene of kleurloze vingers genieten volop.

Er kunnen nog plantjes gekocht worden in de verkooptuin, en als altijd zitten we nog gezellig na met drankjes en hapjes.

Weer een fantastische middag !!

 

Corry

9 april 2017, Aduard, Den Ham en Garnwerd. Authentiek en nagemaakt op één dag.  

 

Onder een strak blauwe hemel, met zomerse temperaturen, verzamelden we ons deze middag in het Groningse Aduard.

Ooit lag hier het klooster Sint Bernardus, één van de rijkste kloosters van Noordwest Europa. Het cisterciënzer klooster heeft hier gestaan tussen  1192 en 1594. We werden rondgeleid in de ziekenzaal, als enig bouwwerk bewaard gebleven van het omvangrijke kloostercomplex; nu in gebruik als kerk.

Vervolgens via smalle wegen naar Den Ham, voor het kerkje gebouwd door boer Harkema, een (verkleinde) kopie van de abdijkerk die we net bezocht hebben in Aduard.

We genoten daar in de zon van koffie, thee en appelgebak voordat we in het kerkje uitleg kregen over de totstandkoming, en wandelden nog wat in de parkachtige omgeving.

Door het prachtige Groningse landschap verder, op weg naar café Hammingh in Garnwerd. Daar, op het terras aan het Reitdiep smaakten de glaasjes wijn of fris heerlijk, en knabbelden we gretig aan de hete hapjes.

Het was weer eens heel interessant en supergezellig !!

 

Corry

 

 

4 maart 2017, Van varken tot worst. Bezoek aan slagerij Spijkerman

 

Een gastvrije ontvangst, liefde voor het ambacht van slager en de live transformatie van een ‘heel half’ varken in: haas, karbonades, spek, ribbetjes, rollade, worst en ham, maakten ons uitje op zaterdag 4 maart 2017 voor 24 Simply Red leden tot een groot succes.

Joke Spijkerman ontving ons in de worstmakerij van het ‘familiebedrijf pur sang’ van de familie Spijkerman. Zoons Henk jr en Daan namen de slagerij een paar jaar geleden over van Joke en Henk sr en ook dochter Rosanne en de schoondochters doen actief mee in het bedrijf. De derde generatie loopt zich in kleinzoon .......al warm voor de toekomst!

Na koffie en oranjekoek in de ontvangstruimte daalden wij af naar de worstmakerij waar slager Henk jr zich ontfermde over een half varken (ontdaan van het oortje vanwege sneue sentimenten). Met veel liefde voor het vak en respect voor het geslachte dier, liet hij in de praktijk zien en horen welke delen van het varken worden gebruikt voor de lapjes en producten die wij in de schappen van de winkel zien liggen.

Naast uitleg over de lange weg van de ham van het varken naar de heerlijke gedroogde rauwe Akkrumer plaatham (à la Parma), werd ook het procedé van de beroemde droge worst van Spijkerman met ons doorgenomen, uiteraard zonder het verklappen van het geheime recept.

Na dit zeer interessante ‘slagerscollege’ werd er in de ontvangstruimte natuurlijk geproefd van diverse verse worstsoorten, royaal weggespoeld met water en wijn. Daarna volgden nog soep en heerlijk belegde broodjes. Een goodiebag met verse worst- en hamsoorten én een kortingsbon voor nog meer heerlijks uit de winkel, maakte het feest compleet!

Joke, Henk en Rosanne (en op de achtergrond alle andere familieleden): jullie hebben ons de liefde voor het vak prachtig overgebracht en zeker een paar nieuwe klanten gewonnen!

 

Groet,

Petra

22 januari 2017 Happy Red New Year!

 

Zondag 22 januari 2017 verscheen het record aantal van 32(!!!) Simply Red leden in huiscafé  d’Oude Oost’ voor het – op de valreep- vieren van het nieuwe jaar.

De eerste toost bestond traditiegetrouw uit Glühwein, met het onmiddellijke effect van een eerbetoon door onze konen aan de naam van onze warme beweging, hetgeen nog eens werd onderstreept door het uit volle borst én op de juiste toonhoogte zingen van ons clublied.

Mááááárrrr..... niet eerder dan nadat onze Queen een fraaie terugblik gaf van de activiteiten van het afgelopen jaar, mét – zoals dat past in het mandaat van een Queen- enige opvoedkundige adviezen m.b.t. de discipline van melden en afmelden. De uitnodiging aan het gezelschap actief te participeren in de organisatie, leidde ter plaatse tot de adoptie van diverse geplande data. 

Na de gebruikelijke nieuwjaarsfoto aan het water, gaven wij ons over aan een puzzelspel, dat bij ziekmelding van de geboekte attractie eerder in de week, door Coby, Fenna en onze Queen was voorbereid (chapeau!).

In diverse quatro’s  hulden wij ons successievelijk in kartonnen dozen, die door spelassistente Fenna van variërende letters werden voorzien, waarna het viertal zich in alle bochten wrong om zo snel mogelijk het levende antwoord te vormen op een door spelleidster Coby gestelde vraag.

Onze spelleidster toonde wáár leiderschap, nadat door een misinterpretatie van de assistente m.b.t. de te gebruiken letters een opstandige kakafonie ontstond en bracht meerdere keren met ijzeren discipline rust en een hervatting van het spel tot stand.

Aan assistente Fenna, zwetend en zwaaiend met afwisselend poetsdoek, letterschema’s en krijt, werd ter plaatse mentale en fysieke bijstand geboden.

Team 1 won -niet geheel onbesproken- de trofee, hetgeen hen van harte werd gegund, met de verplichting deze het hele jaar lang op een zichtbare plaats in huis te bewaren. 

Tussen de bedrijven door beantwoordden wij een aantal persoonlijke (levens)vragen, die vanuit verzegelde enveloppen op de nieuwjaarsbijeenkomst van 2020 zullen worden geopend en doorgenomen.

Tussen nu en die bijeenkomst in 2020 verheugen wij ons op vele succesvolle ontmoetingen!

 

Warme groet,

Petra 

11 december 2016: Wijn/spijs middag bij restaurant De Vrijheid

Twee jaar geleden hebben we ook al eens dit concept be- en geproefd. Dus dat het nu weer op het programma staat betekent wel dat het toen een groot succes was.
We worden rond twee uur bij binnenkomst verwelkomd met een heerlijk drankje, en kletsen even uitgebreid bij. Coby heeft weer een ludieke manier bedacht voor de tafelschikking, met kerstpapier en halve kerstkaarten.

Na een duidelijke introductie en instructie van sommelier/ restaurateur Melle Bakker, krijgen we vier gangen opgediend met bij elke gang twee verschillende (halve) glazen wijn, bijpassend bij het gerecht.

Wat een heerlijkheden krijgen we voorgeschoteld ! Halverwege wisselen we van tafelschikking en zitten we achter een volgend, prachtig opgemaakt bord met een exquise gerecht.

Na de koffie (met lekkers!) vertrekken we langzamerhand.

Wat een geweldige (lekkere) middag ! Misschien volgend jaar weer ?

 

Corry

6 november 2016: Achter de schermen in stadsschouwburg de Harmonie en erotiek in museum Princessehof

Deze zondag verzamelen we ons in de hal van De Harmonie, waarna we worden rondgeleid “achter de coulissen” door de heer Piet Prins.
Zodra je door een deur stapt van het theater naar de werkvloer is ook meteen de pracht en praal verdwenen. Hier wordt gewerkt!

We nemen overal een kijkje: van de keuken tot artiestenverblijf en al wat daar tussen zit en smullen van verhalen over artiesten, zoals van Frans Bauer die altijd, behalve zijn familie, ook zijn eigen frituurpan en frikadellen meebrengt. Rookalarm? Dan is Frans er!

Na de rondleiding smullen we weer, deze keer in de foyer, van heerlijk gebak bij koffie of thee.

We lopen een paar honderd meter naar Het Princessehof voor de tentoonstelling Sexy Ceramics.

De expositie is deels opgebouwd en ingericht als peepshow in een darkroom. Toch zijn weinig tot geen Red Hat-vrouwen met rode konen teruggekomen. Of zijn we daar te oud/ervaren voor ?

Die blossen komen wel op de wangen in café De Pastorie, waar we met een drankje heel wat hartige en hete hapjes wegwerken !

Het was een geweldig leuke, afwisselende en vooral gezellige middag,

Corry

1 oktober 2016: Bijzondere Red Hatspluimage gespot op nationale vogelteldag in Lauwersmeer!

 

Tot 1969 vloeide zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Een dam die was bedoeld als bescherming tegen overstromingen, maakte hieraan een einde. Zo ontstond er in de loop der jaren een uniek ingedamd landschap met flora en fauna die veel lijken op die van de Waddeneilanden en dan met name Schiermonnikoog, dat hemelsbreed een paar kilometer verderop ligt.

Op 1 oktober 2016, nationale vogelteldag, fladderden zestien Simply Red leden een kleine twee uur door dit nationale park. Wij genoten van de inspirerende leiding van de (zoals dat hoort) in flatterend groen gestoken gids/boswachter Hans Gartner.

 

Hans heeft ons in twee uur meer bijgebracht dan wij ons hele leven bij elkaar hebben geleerd over:  

zout, zoet en brak, de distributie en ontkieming van zaden, de betekenis van een mastjaar (meer vruchten, noten en zaden dan gebruikelijk), de Duindoorn, Cichorei, Pastinaak, Hertshoornweegbree (ook gedijend langs de wegbermen van de Veluwe dankzij het strooizout in de winter), Orchideëen, Teunisbloem (een nachtbraker), het gele Jacobskruiskruid (giftig voor paarden), de konijnenstand in Nederland (zorgelijk), Buizerds (zwevend onder een ‘warmtebel’ in de lucht) én het ijsvogeltje (dat zich één keer ook echt liet zien) 

 

Wij begonnen de middag met koffie in ‘Het Booze Wijf’ en sloten af (met fraai uitzicht over het Lauwersmeer) met een heerlijke late lunch, die het wachten meer dan waard was, in restaurant ‘Waddengenot’, pal naast de veerboot naar Schiermonnikoog.

 

Inclusief het fraaie nazomerweer was dit opnieuw een topdag!

 

Warme groet,

Petra

 

 

28 augustus 2016, naar de Pluktuin....en meer!

 

28 augustus togen we naar Oldeholtpade. Daar woont ons lid Hiltje Dekker. Zij wachtte aan de weg op ons en begeleidde 22 Rode Hoeden naar de pluktuin van haar buurman: De Struikrover. En daar stond Ruben onder een half open tent op ons te wachten. Zoals gewoonlijk dronken we koffie of thee, ditmaal vergezeld door twee heerlijke vruchtentaarten, gemaakt door de vaste taartenbakster Anna, die de vruchten uit de tuin verwerkt. Ruben is pas sinds maart fulltime in deze pluktuin bezig. De vijf jaren daarvoor combineerde hij dat met zijn werk. Hij teelt zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen, diverse bessen en bramen. Wij werden losgelaten op al het lekkers dat de fruitbomen te bieden hebben.  Iedere Rode Hoed ging de paden in en kwam na vijf minuten terug met in stijl paars gekleurde lippen, schrammen op de benen en een bakje grote, rijpe, zwarte, zoete bramen, frambozen, aardbeien e.d.  terug. Een waar plukfeest. Daarna wachtte ons het “landgoed” van Hiltje. In de prachtig aangelegde tuin, (je kunt het ook park noemen) waren de oh's en ah's niet van de lucht. Prachtige siergrassen, bijzondere rietsoorten en planten schoven aan ons voorbij. Streek je neer op een stoeltje, kon je je maar met moeite losmaken van het mooie uitzicht. Hiltje heeft er iets bijzonders van gemaakt. Ze is een BN- er op dit gebied, want maandag werd ze geïnterviewd voor een radioprogramma. Tot slot een drankje en de zeer smakelijk bereide happen van Hiltje, die samen met haar buurvrouw de zoals altijd gezellige nazit verzorgde. 

Mede dankzij het mooie weer een fijne buitendag.

 

Coby

 

 

22 mei 2016, Schuitje varen, theetje drinken ........

Maar liefst 23 Simply Red ladies stapten zondagmiddag 22 mei in een praam en lieten zich varen door de grachten van Leeuwarden.

Een charmante en zeer betrokken gids vertelde ons historische wetenswaardigheden over de stad die wij allen dachten te kennen, maar die nog tal van geheimen voor ons bleek te hebben.
Voornaamste les: ‘kijk omhoog’; op diverse gevels zagen wij beelden en beeltenissen waar wij al jaren shoppend onderdoor waren gelopen, maar die nu onze verdiende aandacht kregen.
Ruim een uur duurde de vaartocht met veel bekijks van publiek vanaf de walkanten, dat wij minzaam toezwaaiden.

Daarna wandelend door Leeuwarden naar grand café Post Plaza. Een uitgebreide high tea werd daar gepresenteerd en geconsumeerd.

En nadat wij geen thee meer konden zien, werd ter afsluiting natuurlijk het glas witte wijn geheven op een geslaagde middag!

 

Warme groet,

Petra

7 april 2016, Geocaching in Franeker

 

Wat is het fijn om een Red Hat – Simply Red lady te zijn op een zondagmiddag die door Elise verzorgd wordt!
Allereerst kwam er een heel duidelijke uitnodiging met alle ins en outs over de middag in Franeker. Het programma was tot in de finesses beschreven.
Daar zat de spanning dus niet. Vol verwachting waren we ten aanzien van de invulling van het programma.  “Geocaching” : schatten zoeken. Het voelde net zo spannend als het verstoppertje spelen uit mijn kindertijd. We waren best wel opgewonden en nieuwsgierig toen we op weg waren naar De Stadsherberg van Franeker.
Onderweg troffen we donkere luchten, er was veel regen voorspeld. Bovendien bleek het a hell of a job om bij de herberg te komen. In Franeker zagen we Akky, Atty en Hiltje langs de weg staan. Zij bleken de herberg ook niet te kunnen vinden. Vrolijk zwaaiend reden we hun voorbij. Wisten wij veel. En dan te bedenken dat Akky een zere voet heeft, Hiltje een pijnlijke rug en Atty ook niet graag de vierdaagse zou lopen. Maar een echte Red Hat klaagt niet.
De Stadsherberg bleek een gezellige uitspanning te zijn. We genoten van heerlijke koffie (géén cappuccino) en een groot stuk zelfgemaakte appelgebak.

Elise liet aan de hand van een powerpoint presentatie zien hoe het geocachen werkt en op welke locaties ze zelf al naar schatten heeft lopen zoeken. (Leuk om te zien en een leuke bezigheid tijdens je vakantie)
Aanvankelijk zouden we in kleine groepjes uitelkaar gaan om aan de hand van gps coördinaten de schatten te zoeken. We zijn heel gezellig met de hele groep op stap gegaan. Elise had een route uitgezet in het centrum van Franeker. Ze had interessante bezienswaardigheden en weetjes weten te traceren. Zoals het wapen van de Hertog van Saksen. We moesten er de gouden en zwarte banen tellen in dit wapen. Het is van 1498. De halve 8 is een 4 vertelde Elise. (zie foto)
Na een wandeling door oud Franeker met mooi weer en in een ontspannen sfeer, het was leuk om elkaar weer eens te zien,  zijn we naar Grandcafé de Doelen gelopen. (Ook zo’n mooie naam uit de tijd van de herberg 17de eeuw)

In De Doelen stonden heerlijke hapjes en een lekker glaasje wijn klaar.

Het was een fijne middag en alle hulde voor Elise die er zo’n perfecte middag van heeft gemaakt.

 

Mária 

 Zondag 6 maart 2016, gezelligheid in Eernewoude

Wat een gezellige dag zondag.

Te beginnen bij het “Skûtsjemuseum”. Speciaal voor ons opengesteld. En de heren waren enthousiast. Ze wisten alles over de geschiedenis van het skûtsje. Dat het met name een uitstekend vervoermiddel was in de tijd, dat de “stront” van de terpen naar het wei- en bouwland moest worden gebracht. Maar ook voor vervoer van turf en andere materialen. Je kunt je voorstellen, dat er in die tijd al sprake was van een wedstrijdelement. Immers wie het eerst voor de wal lag kon het eerst laden. En tijd is geld; toen ook al. Maar op een gegeven moment was vervoer per skûtsje niet meer rendabel. Het ging niet snel genoeg en de capaciteit was in verhouding te klein. Vervoer over de weg ging sneller en de skûtsjes raakten in onbruik.

Tegenwoordig worden ze gebruikt als wedstrijdschip in speciale wedstrijden als evenement en als trekpleister van veel toeristen. : Het skûtsjesilen, dat ieder jaar in de zomer plaats vindt. Te beginnen met de SKS- wedstijden en aansluitend de IFKS-wedstrijden. En later in het jaar vindt de “strontrace” plaats. Een wedstrijd met volgeladen skûtsjes die gaat van Workum naar Warmond en terug.

In het museum werden we vakkundig rondgeleid. Je vind er alle mogelijke attributen, die met skûtsjes en het “silen” te maken hebben. Je kunt er ook even plaats nemen in de roef en je voorstellen hoe het is om met een groot gezin in zo’n kleine ruimte te wonen.

Ook kregen we een demonstratie van de smid, die ons liet zien hoe bewerkelijk het vroeger was om de onderdelen voor een schip te maken. Wil je zijn kunstwerk zien, dan moet je bij Fenna zijn.

Aansluitend gingen we naar galerie Koopmans. Dit is de galerie waar Anje Wester haar kunstwerken tentoon stelt. Er waren prachtige winterlandschappen, geschilderd door de broer van Anje: Gosse Koopmans. Ook  de boeken over Klaas Koopmans (haar vader) zijn er verkrijgbaar. Verder prachtig beeldhouwwerk van  Hans Jouta en foto’s van Maartje Roos. Volken de Vlas had werk van recycled materiaal geëxposeerd. Kortom een heel interessante en veelzijdige tentoonstelling.

Na zoveel cultuur gesnoven te hebben waren we wel toe aan een drankje. En dat konden we op een uitstekende manier, voorzien van een begeleidend hapje, nuttigen bij de pizeria het vroegere “Vischlust”.

Het was weer een zeer gezellige middag. Coby dank je wel voor de organisatie.

Akky

Zondag 24 januari 20126: Happy Red Year!

 

Zondag 24 januari 2016 luidde Simply Red het nieuwe jaar in, met een ontmoeting in ons stamcafé d’Oude Oost’.

Tijdens een toost met glühwein blikte onze Queen Antonia terug op een gevarieerd en succesvol 2015 in Red Hatverband en dankte ieder die hier een actieve bijdrage aan heeft geleverd.

Daarna werden wij in willekeurige groepjes aan het werk gezet met de opdracht zoveel mogelijk ideeën te genereren voor een gloedvol programma in het nieuwe jonge jaar.

De oogst van deze denktank was overweldigend en het zal nog een uitdaging zijn daarin een selectie aan te brengen, maar dat is onze Queen en haar hofdames zeker toevertrouwd.

Na de glühwein vloeide de witte wijn, tégen alle goede voornemens in, weer rijkelijk en daarmee was het spits voor Simply Red in 2016 afgebeten!

 

Warme groet,

Petronella

Zondag 13 december 2015: En.....De butler heeft het gedaan!

Vraag een willekeurig Simply Red lid naar de regels van de etiquette en zij zal antwoorden: natúúrlijk weet ik hoe het hoort!’

Wel, dáár had butler Laurens nog wel iets aan toe te voegen. Vele tientallen jaren lang diende Laurens Spangersberg als butler en kamerdienaar in binnen- en buitenland bij diverse ambassadeurs, rijke zakenlieden en zelfs bij Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

Zondagmiddag 13 december vertelde hij in Hotel Oostergoo in Grou zeer onderhoudend over ‘hoe het qua etiquette hoort te verlopen in de upper class en over zijn vak en ervaringen, uiteraard zonder de regels van discretie ook maar één moment te schenden.

 

Alles kwam langs: hoe stelt men zich aan elkaar voor, wanneer draagt men een hoed, wat betekent de kledingcode Black Tie, hoe gedraagt men zich aan tafel, waarin verschillen de regels tussen mannen en vrouwen; kortom we werden op een aansprekende wijze helemaal bijgeschoold en smulden van de anekdotes uit de betere kringen.

 

Het boekje ‘goede manieren’ van de hand van Laurens en ter plaatse te koop, vond gretig aftrek bij onze dames. Na afloop hieven wij het glas onder de kerstboom en aten een bitterbal, gewoon uit het vuistje, zoals dat heurt!

 

Warme groet,

Petra

Zondag 8 november 2015 Creatief met....Glas!

Zondag 8 november 2015 stond voor 20 Simply Red Leden voorwaar in het teken van een creatieve doorbraak!

Latente talenten kwamen, onder deskundige begeleiding van Anneke de Vries van glasatelier Glêswille (www.gleswille.nl) , tot bloei door het ‘etsen’ van diverse glazen voorwerpen.

Sfeerlichtjes, schaaltjes, karaffen, glazen;  stuk voor stuk werden ze van anonieme glazen voorwerpen tot persoonlijke kunstvoorwerpen, voorzien van bloemen, vlinders, teksten, krullen, sterren en guirlandes.

Een paar uur lang was ons gezelschap (met rode konen van de inspiratie) te gast in het glas-atelier van Anneke, waarna slechts een paar meter moest worden overbrugd naar buurvrouw Petra, die haar huis en tuin had voorbereid op een bijzonder gezellige nazit, met vuurkorf, hapjes én....(witte wijn) drankjes.

Het was weer helemaal goed, groet, 

Petra

Zondag 5 oktober 2015, Tsjerkgong, Noflik en Beppe’s Miel in Easterein!

Zondagmiddag 5 oktober 2015 verliep voor ruim twintig Simply Red ladies in Fryske sfearen.
In café Noflik in Easterein verzamelden wij ons voor koffie/thee en oranjekoeke.

Tijdens haar inleiding stond onze queen stil bij het zeer voortijdig overlijden van de echtgenoot van Josje; wij leven met haar mee.

Na de koffie ging ons Selskip kuierjend naar de Martini tsjerke. Daar kregen wij ruim een uur een zeer onderhoudend Kolleezje van André Christiaan Vink over de ontstaansgeschiedenis van de kerk met zijn zeldzame ‘doksaal’. Er was veel te vertellen, te horen en te zien en duidelijk was dat de positie van vrouwen in de kerkgeschiedenis vaak behoorlijk ondergeschikt was aan die van de mannen...Dát hebben we vandaag de dag wel rechtgezet dames! 

Na de tsjerkgong kuierjend terug naar Noflik, alwaar gastheer Henk (type ideale schoonzoon), samen met zijn brigade (vrolijke adequate jonge dames die de hoge stijle trap tussen keuken en eetzaal als lenige hindes op en af renden), ons allerhartelijks ontving voor een ‘Beppe’s Miel’.

Heerlijke soepen, diverse stoofgerechten in traditionele braad- en emaille pannen, Annabel aardappeltjes (met de goedkeuring van Gelske), custard vla en zelfgemaakte yoghurt toe; ouderwets overgoten door (fansels) witte wijn.

Onze conversaties moeten, gezien het aantal decibellen, in heel Easterein te horen zijn geweest.

Rozig, met volle buik en zeer voldaan vertrok ieder in het donker van de herfstavond huiswaarts; Oant Tsjen!

Groetnis, Petra

 Zondag 30 augustus 2015. Deventer 

Zo tegen 12 uur deze zomerse zondagochtend druppelen langzaam 14 rood/paars geklede ladies binnen bij hotel Huize Vermeer aan het Grote Kerkhof te Deventer.

Na een kopje koffie op het terras achter het hotel wordt het bonte gezelschap uitgenodigd de lunch te gebruiken in een stijlvol ingerichte ruimte. Genoeglijk keuvelend laten we ons het menu prima smaken.

Inmiddels staat de heer Van Baalen klaar voor een stadswandeling door deze oude Hanzestad .

Bevlogen vertelt hij ons over de geschiedenis van de stad en de oude bouwwerken, gelardeerd met talloze anekdotes. Intussen ziet hij ook nog kans alle passerende Deventenaren bij voornaam te begroeten.

Bijna twee uur wandelen we door deze prachtige historische stad, voordat we op een schaduwrijk terras neerstrijken.

Een geweldig uitstapje, zo’n stedentrip !!

 

Corry Jongma

Zondag 26 juli 2015,

Tussen bric, brac, brocante, kitsch en kunst, in een veelzijdige menagerie met bijzondere gastheren. 

Op zondag 26 juli waren ca twintig Simply Red ladies te gast op het landgoed van Kees en Frans in Opende.

Kees en Frans vormen al jarenlang een echtpaar en hebben ook jarenlang hun brood verdiend met de in- en verkoop van alles wat valt onder de noemer van sfeervolle brocante en serieus antiek. Deze bezigheid is prettig uit de hand gelopen nadat zij daarmee zijn gestopt.

In hun sfeervolle cottage is namelijk de grootste onbenutte ruimte letterlijk hooguit twintig vierkante centimeter; alle andere ruimte, tot in de nok van het huis, is één voortdurende, overweldigende apotheose van:

serviezen, kannen, vazen, poppen, beren, doosjes, (heiligen)beelden, schilderijen, schalen, kopjes, sieraden, kussens, potten, pannen, kleden, voiles, schildjes, kommen, glaswerk, keramiek, porselein, aardewerk, zilver, koper, tin, dierfiguren, kaarsen, meubilair, borstels, mokken, sculpturen, kandelaars, bordjes, boeken, bestek etc. etc. etc. 

De vijf chiwawa’s (die door Frans en Kees streng werden toegesproken, maar dat consequent naast zich neer legden) en de poezen van diverse maat, karakter en kleur, bewegen zich wonderbaarlijk door het huis zonder het tentoongestelde te verstoren. 

Het ‘buiten’ van Kees en Frans omvat een aantal hectaren, dat in de loop van de tijd is getransformeerd tot een bijna sprookjesachtig park, waarin negen ‘thema hutten’ zijn ingericht in de geest en de ‘volheid’ van het woonhuis. In elke hut sfeervolle verlichting en bij het thema passende muziek.

Het park, met diverse waterpartijen, bossages, wandelpaden, zitjes, grasvelden, kruiden, bloemen, vruchtbomen en bessenstruiken, biedt onderdak aan een ware menagerie: eenden, ganzen, zwanen, ezels, paarden, parkieten, vinkjes, duiven, struisvogelachtigen, varkens, konijnen, kippen, geiten, etc. etc. etc.

Kortom, een luilekkerland voor ‘de vos en de marter’ die door Frans met steeds geavanceerder vang- en afweertechnieken worden bestreden. 

Een héérlijke middag, met twee bijzondere gastheren, volgens traditie afgesloten in een uitspanning waar de witte wijn al gekoeld voor ons klaarstond! 

Petronella

 Zondag 17 mei 2015 Architectuur en sierraden 

Deze zondagmiddag zijn we uitgenodigd door Ger en Jelly Nijhof in Katlijk. Jelly ontwerpt sierraden; ze had in hun hele huis deze middag haar sierraden uitgestald. We werden ontvangen met koffie met wat lekkers en drentelden rond om alle moois te bekijken, en natuurlijk ook te kopen.  Later vertelden ze ons over hun bijzondere huis, hoe tot stand gekomen, de gedachte erachter;  een maquette van het huis verduidelijkte veel. We hebben nog in hun grote tuin gewandeld en het huis van buitenaf bewonderd. Met een afscheidspresentje op zak togen we nadien in optocht (Eke op de fiets) naar Tjaarda, Oranjewoud waar we nog heel genoeglijk hebben nagepraat.

 Corry Jongma

 

 

Zondag 12 april 2015  Houden van Holland  

Nou dat deden we die zondagmiddag met wel 26 vrouwen! De spelleider Rense was gestoken in een pak van Delftsblauwe tegeltjesstof,  de ruimte in Oer ’t Hout was uitbundig versierd met rood-wit-blauw en natuurlijk oranje vlaggetjes.

Nadat we in 2 groepen waren verdeeld, werden we bestookt met de meest vreemde vragen en opdrachten, alles over NL uiteraard.

Tegen de pauze hadden we al buikpijn van het lachen. Gesterkt door een drankje en hapje gingen we verder met raden, schatten en soms weten.

Het klapstuk, het Rad van Fortuin veroorzaakte heel wat gejoel en gekreun, vooral toen één groep zijn (schamele) punten verspeelde. Na het uitreiken van de winnaarsbokaal besloten we met een gezellige nazit deze hilarische middag.

 

Corry Jongma

 

8 maart  2015 Planetarium Franeker 

Vandaag, wereldvrouwendag, wordt Franeker bezocht door een bont gezelschap Red Hat dames om ’s werelds oudste werkende planetarium met een bezoek te vereren. Eerst werd het café ontruimd zodat er koffie en thee kon worden geserveerd, daarna zagen we in “De Kamer” hoe ingenieus Eise Eisinga het heelal uit zijn tijd (18e eeuw) had weergegeven.  Als amateur astronoom wilde hij aantonen dat de sombere voorspelling van een dominee over het vergaan van de aarde, vanwege een botsing tussen de maan en andere planeten, niet kon kloppen. Op zolder bouwde Eise een machine die alle planeten om de zon heen laat draaien; de ene planeet sneller dan de andere, aangedreven door een slingeruurwerk met gewichten. Na de uitleg over dit kunst(ig)werk was het vrijelijk toeven in de rest van het museum, met veel historische astronomische instrumenten, informatieve films en een wolkaarderij.

Ter afsluiting werden we in de Grillerij met drankjes en lekkere hapjes onthaald. Het was weer een genoeglijke middag !

 

Tine Rouwé

 

 

Zondag 18 januari 2015,  Simply Red dobbelt zich rijk en arm

 De traditionele nieuwjaarsmiddag stond zondag 18 januari jl in het teken van het dobbelspel, waarbij een veelheid van zelf ingebrachte voorwerpen van eigenaresse wisselde door een systeem van ‘pakken, krijgen, weggeven, schuiven, ruilen en inpikken’.

Enige stuks ‘parafermele goedt’ (afgeleid van het middeleeuwse latijn paraphermalia = eigendom van de vrouw ingebracht buiten de bruidsschat), streden met elkaar om lelijkheid en werden bij voorkeur in de schoot van een ander gemikt

Daarnaast ontwikkelde zich echter ook een ware hebzucht ten aanzien van enkele waardevolle collectors items en twee kistjes aardappelen en uien, liefdevol ingebracht door Gelske.

Onze stamkroeg ‘D’Oude Oost’ was na afloop in ieder geval een hoop spulletjes en kleurige lichtjes rijker!

Tijdens de middag verzamelde onze Queen Antonia ideeën voor het komende jaar, hetgeen een hoopvolle oogst opleverde.

Al met al een mooie gloedvolle start van het nieuwe Simply Red jaar 2015.

Warme groet, Petra 

Zondag 14 december 2014, Simply Red goes culinair!

Op zondagmiddag 14 december 2014 verzamelden een ruime twintig Simply Red leden zich in restaurant De Vrijheid in Grou, voor een culinaire afsluiting van het jaar.
Naast de vertrouwde rood/paarse outfit hadden de dames zich, geheel in stijl van ‘the seasons’, ge-upgrade met glitters, glimmers, boa’s en andere kerstversierselen.
Middels een in dito stijl door Coby gecreëerd mix- en matchspel werd de tafelschikking geformeerd en kon het door uitbaters Melle en Hannie georganiseerde en bereide culinaire ‘Wijn/Spijs’ feest beginnen.
Bij elke bijzondere, smaakvol van kleur, geur en smaak geserveerde ‘spijs’ proefden wij twee verschillende wijnen, die elk hun eigen invloed hadden op de smaak van de gerechten.
Het zal u niet verbazen dat de op tafel staande kwispedoors hierbij slechts een symbolische functie vervulden.
Wij dachten dat wij veel van wijn wisten, maar de uitleg bij de gekozen wijnen leverde zeker veel nieuwe kennis op.
De andere aanwezige gasten kregen, naast al dit lekkers, ook nog veel om over te praten en te fantaseren, gegeven ons vrolijk kwetterende en wervelende gezelschap.
Een prachtige sfeervolle afsluiting van het Simply Red jaar 2014; óp naar 2015!

Warme groet,
Petra

 /assets/img/placeholder.jpg

 

 

Zondag 2 november 2014, Wijn Proeven

Bij Mária's huis hangen twee rode hoeden als welkom voor de 24 ladies die zich hebben opgegeven voor deze middag.  Vinologe Joke Vergnes heeft alle glazen en wijnen al klaar staan, maar eerst krijgen we een glas Prosecco als welkom; omdat het prachtig weer is drinken we dat buiten ! In de keuken zien we al verleidelijk lekkere hapjes staan, voor straks. Joke vertelt ons eerst als inleiding hoe en waarom ze vinologe is geworden.  Ook de locatie van onze smaakpapillen wordt uitgelegd. Op de tafels ligt informatie over de betreffende wijnstreken. Ze reikt formulieren uit waarop de geselecteerde wijnen staan vermeld en waar we onze bevindingen kunnen noteren. We krijgen twee witte en drie rode wijnen te proeven. Telkens krijgen we een slokje (of ietsje meer) van een wijn ingeschonken, en dan begint het walsen, ruiken, proeven;  meer verzaligde dan vertrokken gezichten(!) Bij het benoemen van de geur en smaak komen de meest uiteenlopende bijvoeglijk naamwoorden aan de orde. Het valt op dat de spuugbakken nauwelijks worden gebruikt. Naar mate er meer flessen open en leeg zijn wordt het wat rumoeriger... Gaandeweg duiken er steeds meer ladies de keuken in en tot verbazing van de happenmakers (Mária, Coby, Hanneke en Fenna)  is aan het einde van de wijnproeverij alles schoon op ! In heel veel opzichten : een heerlijke middag !!

 

Corry

 Zondag 28 september 2014

Van oude materialen, voorbije tijden en een enthousiaste archeoloog

Op een prachtige nazomerzondag kwam een kleine twintig Simply Red-leden bijeen in de ‘Koperen Tuin’ in Leeuwarden, om daar te worden ingewijd in het domein van de archeologie. Wie vooraf bij archeologie alleen dacht aan modderige opgravingen, onbestemde potscherven en donkere stoffige archieven, wist na deze middag wel beter ! Steven Jongma, zoon van ons lid Corry, vertelde ons niet alleen zeer geanimeerd over zijn vak en zijn functie als archeoloog van de gemeente Delft, maar leerde ons ook dat archeologie het doel heeft de aardse materie te overstijgen door het duiden en beschrijven van vroegere culturen en samenlevingen. Een verhaal dus over mensen; hun ontwikkeling, gewoonten, gebruiken, gedrag en kleding-uitrusting; kijk, dáármee heb je ons vrouwen natuurlijk meteen geinteresseerd. Steven vertelde met passie over de speurtocht naar diverse soorten context, waarmee gevonden ‘dood’ materiaal weer levend wordt in de geschiedenis van onze voorouders. Interessant genoeg om een rondleiding bij de grote opgravingen in Delft (a.g.v. een nieuw spoortracé) in ons toekomstige programma te overwegen. Tussen de bedrijven door werd een high tea genoten en stonden we op het terras in het nazomerzonnetje. Naast vreugde en plezier deelden we ook het verdriet van Yvonne die haar oudste zoon kort geleden na een ziekte heeft verloren.                    

Opnieuw een mooie middag !

 Warme groeten,

Petra

Zondag 24 augustus 2014, Gaasterland en het bjusterbaerlike barren.

 Wie aan Gaasterland denkt, denkt niet direct aan negentien Red-hat ladies sudderend op een solex. Maar zondag 24 augustus was het zover. Na een hartelijk ontvangst met koffie en suikerbrood was het moment aangebroken om, na enige technische tips ontvangen te hebben, het veld te verkennen. Op het sein: start de motoren…..werd pruttelend en puffend de tocht vanuit Harich gestart. Harich, een dorp waar vroeger enkele fraaie adellijke woonhuizen hebben gestaan en nu nog o.a. de Idsche Popke Sathe staat, kreeg totaal geen aandacht. Allemaal waren we geconcentreerd bezig om de knorrende solex te leren kennen en samen die middag sudderend het rechte pad te behouden. Na een lange weg langs de Harichsterbossen, kwamen we aan bij de provinciale weg. Hier bleek dat de groep al aardig uitgewaaierd was. Gezamenlijk zijn we de N 359 overgestoken om vervolgens langs de Luts en het Starnumerbos onze tocht te vervolgen. Na het Roekebos kwamen we langs de Wyldemerk ( ‘wilde markt’,waarbij het vroeger tijdens markten soms wild aan toe ging) via Elfbergen, door de prachtige beukenlanen en langs houtwallen, aan in Oudemirdum. Hier aangekomen misten we drie dames. Zij waren in de bossen verdwaald en waren al richting Ruigahuizen getuft. Gelukkig hadden we een telefoon bij ons en na een kwartiertje waren ook zij weer bij de ploeg aangesloten om gezamenlijk te genieten van een kopje thee of koffie. Na een korte pauze bij Restaurant Boschlust ging de tocht met veel lawaai ,knetterend en pruttelend richting Kippenburg. (’Kippenburg’ is een oude herberg met een voormalige kippenboerderij. Vroeger was het een landhuis van de familie van Swinderen.) Om vandaar een schitterende tocht door de Bremer wildernis te maken en alle reeën en dassen de stuipen op het lijf te jagen. De Bremer wildernis dankt zijn naam aan de brem die hier vroeger volop groeide. Ook is het bekend van het kinderboek: ’ Jongens van Gaasterland’ van Inne de Jong. Menig skoalmaster heeft zijn kindertjes hieruit voorgelezen . Via Ruigahuizen, langs de begraafplaats met de klokkenstoel en langs het erf van een boerderij met een Amerikaanse windmotor, kwamen we al sudderend aan in Balk. Na Balk, een dorp met stedelijke allure, ging de route weer richting Harich. Daar aangekomen was iedereen enthousiast over de tocht en sprak met verwondering over het Gaasterlandse landschap. Het is dan ook niet vreemd dat o.a. Herman Gorter en Gerrit Benner hier in dit prachtige gebied van Friesland enorm veel inspiratie hebben opgedaan. En onder het genot van een hapje en een drankje bleef het nog lang onrustig in Gaasterland.

Eeke Wiarda 

 

 Zondag 29 juli 2014  Kalenberg met Stip

 

Kalenberg was niet door alle Red Hatters even makkelijk te vinden, maar uiteindelijk zitten we met 17 hoeden in het zonnetje op het terras met koffie en koek. Eerst gaan we o.l.v. een “boswachter” een boottocht maken over de Weerribben. We krijgen uitleg over de geschiedenis van de rietteelt, over de weren en de ribben, over de flora en fauna, en langzaam tuffen we weer terug naar het beginpunt.  Daar wacht Gerard van Oosten op ons om ons te vertellen over Staphorster Stipwerk.  Met een soort stempels, gemaakt van spijkertjes kunnen diverse motiefjes op kleding of voorwerpen worden bedrukt. En dan mogen we zelf stippen. We installeren ons aan tafels met onze meegebrachte objecten, variërend van paraplu, laarzen, kleding, poppenwieg, dienblad en een heuse voorraadbus. We krijgen verf en stempels uitgereikt en gaan eerst wat aarzelend, maar allengs fanatieker aan het stippen en hebben nauwelijks tijd voor een drankje en heerlijke hete happen.  Dan bewonderen we uitgebreid elkaars kunstwerken die buiten staan te drogen en strijken nog even neer op het terras.  Maar niet voor lang, want Koning Voetbal regeert vandaag en stuurt de ladies na deze leuke middag snel buiswaarts !

Corry

 

  Zaterdag 24 mei 2014 Koeien, kaas en paling......

 Deze zaterdag vertrokken wij, onder regie/organisatie van Coby Schurink (hulde!) ‘s middags met zestien SimplyRed-leden naar (kaas)boerderij ‘De Deelen’ in Tijnje, waar wij op het zonnige terras direct de warme belangstelling trokken van oud-VROM-minister Sybille Dekker, die daar met partner (oud-minister) Ben Bot en kinderen/kleinkinderen aanwezig waren. Als kwieke 50-plusser toonde zij zich zeer geïnteresseerd in onze filosofie en rood/paarse expressie. Na koffie/thee en appeltaart én een verjaardagsaubade voor Corry, werden wij ‘van-rode-kop-tot-paarse-kont’ meegenomen in het inspirerende verhaal van de jonge boerin/eigenaar, die de scepter zwaait over de kaasmakerij.  En..... niets geen kneuterig gekarn met emmertjes melk en houten kaasdoosjes; geen handgemolken koeien en mesthopen.  Maar wel.....een prachtig, schoon, ruim, modern melkvee-bedrijf (370 koeien) annex (kleinschalige, gespecialiseerde) kaasfabriek, waarbij (sensor/robot)technologie, ambachtelijkheid, teamwork, rendement én dierenwelzijn hand-in-hand gaan en waar de oude spelregel ‘rust reinheid regelmaat’ ook voor de koeien geldt.  Dé bakermat van de beroemde ‘Riperkrite tsjis’, ooit in het leven geroepen door een bezoek van koningin/prinses Juliana aan de boerderij en daarna een patent.  Het hele proces van: eten/drinken, herkauwen, land/weiden/maaien, mest, drachtig, bevruchting, bevalling, kalfjes, melken, kaasmaken, verkoop/distributie/marketing, kwam in anderhalf uur langs met grote deskundigheid, liefde en passie voor de dieren en de producten.  Uiteraard kochten we de winkel halfleeg en sloegen we een bres is de wijn/kaasvoorraad, voordat we ons verplaatsten naar café Overwijk in Tijnje, waar we als bezienswaardigheid (dus enigszins gegeneerd) invielen in het jaarlijkse plaatselijke vis/palingdrogerij-festijn. Maar na een biertje en enige uitleg over onze onschuldige en vredelievende missie was iedereen snel aan ons gewend en werd door enkelen de gerookte vis terstond verorberd c.q. in plaatselijke krant verpakt meegenomen naar huis.  Een mooie middag!  

Warme groet,  Petra 

 Zondag 6 april 2014  Over keramiek gesproken!

 
Deze zondag trokken negentien Simply Red dames naar het Drentse Nieuw Buinen voor een bezoek aan de keramiekfabriek en bijbehorend museum “Goedewaage’.
Voordat het museum voor publiek open ging werden wij hartelijk ontvangen door conservator Figgo Visser en zijn echtgenote. Figgo nam ons ruim een uur lang op zeer onderhoudende wijze mee in de historie van de fabriek en het museum.Achtereenvolgens legde hij verbanden tussen de vele diverse aspecten uit de geschiedenis via: het keramiek, de turf, het glas, de tabak, design en gebruik, symbolieken (huwelijks- en vrijerspijpen), Gouda en Menaldum, verloren gegane ambachten en het herstel daarvan in nieuwe technieken, zoals (in)scannen en 3D.
De relatie met het koningshuis was door de jaren heen sterk. De laatste wapenfeiten waren het drievoudige ontwerp van k(r)oningspijpen voor koningin/prinses Juliana, Beatrix en koning Willem Alexander en een ontwerp van een melkkan waarmee koningin Maxima als ‘meisje van Vermeer’ een openingshandeling bij Campina Friesland verrichtte.
De fabriek produceert een veelheid aan sier- en gebruiksvoorwerpen, maar heel speciaal zijn de miniaturen, o.a. de eerste serie van de beroemde KLM-huisjes.
Na de boeiende lezing betraden wij de fabriek, waar opnieuw veel interessants te zien en te horen was.
Het productieproces van de bekende ‘Holland’ vazen, draai- en giettechnieken, gepersonaliseerde urnen (een nieuwe markt), de grote bakovens en de techniek van beschilderen; we waren oprecht onder de indruk van het vakmanschap van slechts een kleine groep gespecialiseerde en zeer gemotiveerde medewerkers.
Na koffie met zelf-gebakken-appeltaart-van-appeltjes-uit-de-achtertuin en het voldoen aan onze koopbehoefte in de museumwinkel, reisden we af naar loungerestaurant Kaap Hoorn aan het Hoornse meer onder Groningen, waar wij een late lunch genoten, overgoten met de ons zo vertrouwde ‘droge witte’!
Een lange maar goed bestede dag!
 
Warme groet, Petra

 Zaterdag 1 maart 2014, Blokhuispoort, Leeuwarden

 

We verzamelen ons in café “De Bak” op het binnenterrein van deze oude gevangenis, en worden meteen vergast op koffie/thee met appelgebak.Elise (jarig!) met zus, en Tineke met een introducé; 21 vrouwen in totaal. Al vrij snel staat een gids klaar voor de rondleiding. Er passeert nog even (kaarsrecht) de laatst levende deelnemer van “De Overval”, een heer op leeftijd, volgens hem 91, volgens ons hooguit 75.We worden bijgepraat over de lange historie van het gebouw. In de vorige eeuw vooral gebruikt voor langgestraften = langer dan 5 jaar, later als Huis van Bewaring voor nog niet veroordeelden. Onze gids (met strenge blik en geheven wijsvinger) schotelt ons de meest absurde en gevaarlijke trucjes uit het boevenbrein voor. Momenteel zijn in de cellen en overige verblijven veel kleine bedrijfjes gehuisvest van starters en kunstenaars. We zien nog even de opbouw van  Jail House Rock voor deze avond en lopen dan naar Cafe Fellini aan het Zaailand. We vullen een lange tafel, drinken een drankje, snaaien een hapje en gaan zo tegen zessen weer voldaan naar huis.Wat was het weer leuk !!!

 

 Corry  

 Zondag 19 januari 2014,  Simply Red gaat swingend 2014 in!

 
Ruim 25 Simply Red leden kwamen vandaag bijeen in stamkroeg ‘D’Oude Oost’ om het nieuwe jaar 2014 op z’n ‘Redhats’ in te luiden.
Inmiddels bijna traditiegetrouw betekent dat starten met een glas warme glühwein en eindigen met een ‘stamppot-buffet-met-smakelijke-en-honderdduizend-calorieën-toebehoren’.Tussen deze twee tradities in zongen wij onder leiding van Carel Visser de pannen van het dak; Bloody Mary, het Stijfselkissie, het Kleine Café aan de haven, Adio, Rocking Billy en natuurlijk ons eigen lijflied ‘Hebt u dat ook mevrouw’.
Onze jonge gastheer (een dag ervoor voor de tweede achtereenvolgende keer tot Grouster kampioen ‘klunen’ gekroond), is inmiddels gewend aan onze overweldigende rood/paarse invasie in het kleine dorpscafé en zorgde ervoor dat het ons niets aan niets ontbrak.
Naast het uitspreken van nieuwjaarswensen, blikte onze Queen Antonia wat vooruit op het nieuwe jaar en annonceerde enkele zaterdag-activiteiten tussen de gebruikelijke zondagen door; zoals in alles zullen wij haar daar graag in volgen!
 De kop van 2014 is eraf; we gaan weer een mooi Redhat-jaar tegemoet.
 
Warme groeten,
Petra
 
 

Zondag 14 december 2013 Carmina Life

 

Eigenlijk zouden we heel wat anders doen vandaag, maar toen Elise vertelde dat ze meezong in Carmina Burana Life besloten we spontaan alles om te gooien en deze zondag de voorstelling te gaan bijwonen. In een grote loods op een industrieterrein in Leeuwarden was een deel als kerstmarkt ingericht, waar we uiteraard eerst over struinden. De verse knoflook was erg in trek. We warmden ons met koffie en glühwein voordat we naar de voorstelling gingen.In een ander deel van de loods was een piste gemaakt, waar omheen aan de ene helft een groot koor en een brassband stonden opgesteld, de andere helft was voor het publiek. Middenin de piste scharrelden wat geiten en schapen, een zwijn en een ezel, en een aantal dansers die dieren uitbeeldden. De dirigent en de solisten waren “verrijkt” met dierlijke accessoires als geweien op borst of rug en veren aan de vingers. Kortom een fascinerende beestenboel ! De voorstelling was geweldig, luisterend naar koor en orkest was er veel te zien in de piste. Na afloop moesten we het ritueel van een drankje en hapje helaas ontberen; alleen nog wat lauwe glühwein was voorhanden. Dat gaan we vast en zeker inhalen op de nieuwjaarsreceptie van 19 januari a.s. !!

Corry

 

  zondag 10 november 2013. FRIES MUSEUM

 

Sommigen van de deze dag aanwezige 20 roodgehoede vrouwen hebben al eens één of meerdere kijkjes genomen in het nieuwe Fries Museum, maar voor velen is dit de eerste kennismaking.We nemen meteen beslag op de stamtafel in de koffiehoek, daarmee een computerend jongmens (weinig) subtiel verdrijvend. Om 14.00 uur staat er een aardig meisje klaar om ons een rondleiding te geven.Op haar vraag wie volgens ons de beroemdste Fries allertijden is kakelen we talloze suggesties, van Grutte Pier tot Epke Zonderland; neen ! Dat was de schilder Sir Lawrence Alma-Tadema, (slechts) geboren te Leeuwarden. Ongelovig krabben we ons onder onze rode hoed; nooit geweten ! Evenmin kennen we de naam van de rijkste Friese familie ooit : van Pipenpoy, van de Liauckemastate  bij Sexbierum. We bewonderen (nou, bewonderen....?) de portretten van de laatste nazaat: Sophia Anna van Pipenpoy en haar familie. Nog zoveel zalen te bekijken , dat lukt ons never nooit in een uur, we werpen hier en daar een snelle blik en bestuderen nog wel op de bovenste verdieping de horizon, op de meest uiteenlopende wijze vormgegeven. Om half 4 gaan we richting De Walrus, waar we uiterst genoeglijk napraten, een drankje nemen en plannen smeden voor de volgende bijeenkomst.          Wat wiene wy wer moai fuort !!

 Corry 

Zondag 6 oktober Simply Red verovert Giethoorn!

Bestemming op 6 oktober was Giethoorn (het Venetië van Nederland); en dat heeft Giethoorn geweten!

Tijdens de koffie rond 11.00 uur in café De Fanfare (onze sfeervolle pleisterplaats deze dag), deed onze Queen Antonia nog een kleine poging tot enige regie m.b.t. het klaarstaande gebak, maar dat bleek al snel vergeefs; en geheel óngeorganiseerd maar met veel smaak verdwenen het appelgebak, de arretjes cake en de soezen met slagroom in de magen van 33 kwebbelende Simply Red leden in feeststemming.

Toch slaagde de Queen erin ons een warm welkom te heten en een terugblik te geven over de eerste vijf Simply Red jaren.

Plechtig zongen wij daarna het originele ‘Red Hat’ lied.

Na de koffie verspreidden wij ons wandelend over het dorp waar wij de plaatselijke bijouterie zaak en de vrijwilligers van het streekmuseum een vreugdevolle dag bezorgden qua aankopen c.q. bezoekersaantal.

Terug van de wandeling wachtte ons een zeer smaakvolle en goed verzorgde lunch. De tafelschikking was door de feestcommissie (chapeau Elly en Yvonne) vormgegeven door onze (weliswaar goed geconserveerde maar toch 50++) foto-koppen te voorzien van strakke, sexy en vooral jonge lichamen, geknipt uit gevarieerde glossy’s, hetgeen tot een hilarische zoektocht langs de tafels leidde voordat een ieder haar plek had gevonden.

Enigszins later dan gepland haastten wij ons na de uitstekende lunch, verdeeld in zes ploegen met captain, naar de naast het café gereed liggende fluisterboten alwaar wij ons inscheepten.

Wel, dat ging niet zonder enig gegil, gelach, gedoe, gewiebel en alras verzamelde zich een drie rijen dik publiek dat ons van harte aanmoedigde. In heel wat huisgezinnen zal via foto’s en films nog worden nagenoten van de uitbundige stoet van rood paarse dames die zich, worstelend met de stuur(in)richting, door de vaartjes van Giethoorn verplaatste.

Tijdens de tocht ontpopte captain Marijke zich tot een autonome leider door afwijkend van alle anderen de enige juiste route aan te houden, wat als heldendaad kan worden gekwalificeerd, maar er wel toe leidde dat haar ploeg een uur later dan de rest op het terras van De Fanfare, waar de witte wijn al gretig aftrek vond, kon neerstrijken. Dankzij de uitstekende bediening van het café werd ook de laatste ploeg nog uitgebreid van een natje en droogje voorzien.

Ter afsluiting verraste de feestcommissie (bravo Fenna en Coby) ons en onze Queen met een speciale ‘Simply Red’ tekst op de wijs van het originele lied en was er voor ieder een potje met (paarse) tulpenbol qua herinnering aan dit eerste lustrum.

Met dank aan de feestcommissie zien wij tevreden terug op een prachtige nazomer dag in Giethoorn, waar nog lang over zal worden gesproken.

Liefs en warme groet,  Petra

Zondag 25 augustus 2013. Fietsen met pontjes

Een stralende dag; 21 vrouwen verzamelen bij Frances thuis, met eigen, gehuurde en/of elektrische fietsen.
Het is weer goed toeven op het terras van huize Leushuis, potten met koffie, heerlijke broodjes staan op ons te wachten, en we tasten graag toe!
Om half twee zullen we starten, maar waar blijft Gerie G nou ? Toos belt.
Staat ze 10 m verderop bij de pont op ons te wachten !
De eerste pont vaart ons naar de Burd. Het waait hard, en allengs verdwijnen er steeds meer rode hoofdtooien in de fietstas.
Vervolgens fietsen we naar het volgende pontje, dat ons naar de Sytebuorren brengt. We genieten volop van de prachtige omgeving en komen zo bij de pont bij Ie-Sicht over de Hooidamsloot. Verder fietsend komen we bij de volgende pont naar Eernewoude.
Van daaruit gaan we langs de Langesloot om in 2 groepen met de dropjespont naar Warten gebracht te worden.
Inmiddels zijn we al uren onderweg en de gekoelde flessen wijn in Toos’ fietstas worden eindelijk aangebroken.
De laatste slok wordt achterover geslagen en wij bestijgen het stalen ros wederom. We voeren het tempo op, richting Wergea, en verliezen prompt 2 vrouwen. Dankzij de mobiele telefoon weet Toos ze weer op het rechte pad te brengen.
Via Idaerd fietsen we weer naar Yn’e Lyte om bij Oan ’t Wetter met een zucht in de zalig zachte kussens te zakken.
Na ruim 30 km fietsen smaken de drankjes en hete hapjes heerlijk !!

Een geweldig leuke middag !!!

Corry

Vrijdag 7 juni 2013. Ald Fryslan!

Vrijdag 7 juni hadden we ons uitje naar het veilinghuis "Ald Fryslan", te IJlst. Het was een prachtige zomeravond. We vertrokken weer, zoals van ouds, vanaf het oude gemeentehuis met twee auto's naar IJlst waar de overige dames zich bij ons voegden, nu waren we met z'n zestienen.
We kwamen in een grote loods, die vol stond met oude spullen, zoals: meubels, schilderijen, heel veel klokken en andere snuisterijen. Het deed mij een beetje denken aan een veredelde kringloop winkel. Wel was er mooi glas en zilverwerk en mooie oude sieraden. Sommige dames waren wel geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen, kavels genoemd.
Op ons volgende uitje horen we of dit, middels het bieden, ook gelukt is. Daarna gingen we met elkaar naar "De Walrus" in Sneek, voor een afzakkertje.
Nou, dat hebben we geweten. Het voelde of waren we niet al te welkom, al was er voor ons gereserveerd. We werden uiteindelijk naar boven geleid, waar in een grote huiskamer kwamen. Het zat er wel gezellig. De bediening was niet al te hartelijk. Het eerste drankje kwam door met warme hapjes.
Bij de tweede ronde ging het fout. Een dienblad met tomatensap, witte en rode wijn, gingen over de kop! Toos kreeg de volle laag en de naast haar zittenden kregen ook een schamper mee. Francis haar nieuwe tas naar de knoppen en over Toos maar niet te spreken. Wat zag die er uit! Nou ik denk dat je je dat wel kunt voorstellen.
Het was een heel gedoe met poetsen, mopperen, maar geen excuses. Later werd dit wel goed gemaakt, maar toch zeer onhandig geregeld.
Maar het was toch weer een heel gezellig uitje, zoals altijd en om 23 uur reden we weer Grou binnen.
Als dit verslagje verschijnt, hoop ik dat alle vlekken weer zijn weggewerkt!

Hartelijke groet vanuit Portugal
Maeike Porte

Vrijdag 3 mei 2013. Simply Red into the media!

Vrijdag 3 mei 2013 overschreden 17 Simply Red leden royaal de noordelijke provinciegrenzen, door naar het Walhalla van de audiovisuele media af te reizen: het mediapark in Hilversum!
Na een ruim en interactief bezoek aan het kleurrijke ‘museum van beeld en geluid’, waar tot grote vreugde van ondergetekende oude TV fragmenten van ‘Ja zuster nee zuster’, ‘Klaas Vaak’ en de ‘Fabeltjeskrant’ te zien waren (naast nog heel veel meer op historisch audio/visueel gebied), belandden wij op het zonnige terras van het Loosdrechtse restaurant ‘Het Bruggetje’.
Daar was het goed toeven! Mooie zonnige locatie, adequate efficiënte bediening, prima eten en drinken, veel gezelligheid en warme belangstelling (een Gronings RedHat lid stopte met de toevallig voorbij toerende camper speciaal om ons te begroeten).
Opgetogen reden wij terug naar het Mediapark in Hilversum, om ons te melden bij het ‘comité van ontvangst’ van het programma ‘Vermist’ van Jaap Jongbloed, wiens (live) uitzending wij die avond als achtergrond publiek gingen meemaken.
Onze opgetogenheid werd enigszins getemperd door de serieuze inslag van het programma en de invloed van de camera’s, maar desalniettemin werden wij een geweldige ervaring rijker en waren wij (ook zonder rode hoed, die natuurlijk niet ‘op’ mocht in het publiek) voor diverse intimi herkenbaar live in beeld!
Dank aan Marijke en haar nichtje (lid van de Vermist-crew) voor deze bijzondere ervaring en voor het organiseren van dit mooie uitje.
Zwaar na middagnacht was ieder weer thuis, gezond en wel (oogjes dicht en snaveltjes toe)! 

Warme groet, 

Petra

  

 

Zondag 10 maart 2013. Diepvriesveem Wolvega

Helemaal geen voorjaar, we gaan de kou in! We krijgen vandaag een rondleiding in het Diepvriesveem Wolvega,waar Matthijs Cornelissen, zoon van Gery, ons zal rondleiden. Maar eerst verwent Gery ons bij haar thuis met koffie, cappucino en tompouce. Elise heeft van de Afrika-reis een prachtige presentatie gemaakt, die we onder de koffie gretig bekijken. Dik ingepakt met mutsen, sjaals, laarzen, omslagdoeken, als gingen we naar de noordpool, gaan we het bedrijf bekijken.
Na uitleg over de administratieve en technische aspecten gaan we enkele van de ruimtes voor bevroren opslag binnen. KOUD !!  -18 en -20 C!! We verbazen ons over de immense hoeveelheden diepgevroren ijsjes, kip en koffie en komen met blauwe neuzen en beslagen brillen weer buiten. Dan gaan we in auto-optocht naar café Het Lagerhuis in centrum van Wolvega, waar we met drankjes en warme hapjes vrolijk napraten.
Wat hebben we weer een leuke middag gehad!!

Corry

Zondag 13 januari 2013. Happy Red Year!

Zondagmiddag 13 januari verzamelden zich ruim twintig Simply Red leden in d'Oude Oost voor een eerste rode ontmoeting in het jonge jaar 2013. Onze queen Antonia hief het smakelijke glas Glühwein en dronk op ons aller gezondheid (en wij op dat van haar). Zij memoreerde een succesvol en sfeervol 2012 en riep ieder van ons op met nieuwe plannen te komen voor het voorliggende jaar. Spontaan ontstonden al enkele ideëen, dus daarover hoeven wij ons geen zorgen te maken.
Er was volop gelegenheid eens even goed bij te kletsen, uiteraard vergezeld van voldoende wijn en water. Aan het eind van de middag deden wij ons tegoed aan een royale en gevarieerde stamppotmaaltijd, waarna ieder van ons 'buikjesrond' huiswaarts keerde, met het vooruitzicht op (opnieuw) een prachtig Simply Red jaar, waarin ook ons eerste lustrum valt. De eerste contouren van een lustrumcommissie zijn al zichtbaar en ideëen daaromtrent zijn van harte welkom!
Vooreerst zwaaien wij een degelatie van ruim tien dames uit, die vanaf medio februari een reis door Zuid Afrika gaat maken: lieve meiden: heel veel plezier en kom gezond weer terug!

Warme groet,
Petra

28 oktober 2012. Mmmmóóie ppparels fffèine ppparels

Snuf en Snuitje, de twee boeven in de serie Pipo de Clown wisten het al: ‘parels zijn mooi en fijn’ en ook kostbaar. Zondag 28 oktober verzamelden ruim twintig leden van Simply Red zich in d’Oude Oost om daar te worden ingewijd in de magie van de parel.
Mevrouw .....?   Leemhuis, in het dagelijks leven .............., wist ons een aantal uren te boeien met haar kennis over de parel en demonstreerde diverse toepassingen in verschillende sieraden.
Veel informatie kwam langs: het kweek- en groei proces, hoe ‘echt’ van ‘nep’ te onderscheiden, beroemde parels, de geschiedenis van de parel, het verschil tussen mossel- en oester parels en de diverse soorten met hun kenmerken.
Ter plekke bleek Frances na taxatie door mevrouw Leemhuis een klein kapitaal aan zwarte parels in een plastic zakje (!) bij zich te hebben en werd ondergetekende ernstig teleurgesteld dat haar meegenomen snoer geen waarde vertegenwoordigde van € 30.000,-- wanneer het ‘echt’ zou zijn geweest.
De inleiding van het proefschrift van Elise moet na deze middag op een klein detail worden aangepast, nadat wij leerden dat een parel niet groeit om een zandkorrel, hetgeen door Elise in haar tekst was opgenomen en wat door velen ook altijd werd gedacht. Natuurlijk konden er ook sieraden met parels worden aangekocht, een verleiding waar verschillende dames voor bezweken. Nadat de koffie met beschuit met muisjes (welkom kleinzoon Eddie Frans in deze wereld) waren genuttigd, besloten wij deze zeer geslaagde middag (dank Gelske voor de organisatie) met de gebruikelijke wijn en hapjes.

Met warme groet,
Petra

 

17 september 2012. Anker & Anker bij Simply Red

De bijeenkomsten en uitjes van Simply Red zijn eigenlijk altijd bijzonder, maar maandag 17 september hadden 27 van ons een wel extra bijzondere ontmoeting met strafrecht advocaat Wim Anker, de helft van de bekende tweeling 'Anker & Anker'. Zijn bezoek was te danken aan de vasthoudendheid van onze Queen Antonia, wier wervende mailwisseling uiteindelijk overtuigend genoeg was voor het maken van een afspraak voor een lezing.
Ruim een uur lang vertelde Wim Anker bevlogen en met zijn kenmerkende relativerende humor over de relatie met zijn tweelingbroer Hans en andere confrères, de wijze waarop zij in het leven staan en door het leven gaan, zijn werk in de verdediging van verdachten van een (ernstig) misdrijf en over de waarden en normen die de praktijk Anker & Anker daarbij hanteert.
Wat indruk maakte was de sterkte identiteit van het hele kantoor waar medewerkers 'levenslang' hebben en na hun indiensttreding pas bij het bereiken van de pensioenleeftijd vertrekken. Dit onthield Wim Anker er overigens niet van om zijn 'good looking' chauffeur Tom, ook aanwezig bij de lezing, ter plaatse tenminste drie keer te ontslaan en opnieuw weer aan te nemen!
Ook indrukwekkend waren de verhalen rond landelijk bekende en gevoelige strafzaken waar advocaten van praktijk Anker de verdediging voeren, zoals recent die van Robert M., waarbij het aantal 'hate-mails' en bedreigingen tot grote hoogte steeg.
Als één van de mooiste zaken noemde Wim Anker de uitkomst van het proefproces over de flitspalen, die destijds heel Nederland op zijn kop zette vanwege het erkennen door de Hoge Raad van een fout/correctiepercentage bij het vaststellen van snelheidsovertredingen.
Na een mooie verdieping en verduidelijking a.h.v. de vragen die wij hem konden stellen, vertoefden Wim (met borrel) en Tom (met cola) nog geruime tijd in ons midden, waarna wij hartelijk afscheid namen van onze zeer onderhoudende gasten.
De bijeenkomst sloot af met heerlijke geroosterde steak en frites, voorzien van de gebruikelijke glazen witte wijn.

Warme groeten,
Petra

Zondag 19 augustus 2012. De Alde Feanen.

Op de eerste (en enige?) tropische dag van deze zomer staat op ons programma een boottocht door de Alde Feanen. Terwijl half Nederland hijgend de schaduw zoekt, tuffen wij in een luxe sloep over het water, met een briesje om de rode hoeden.
In Warten, bij het Skût Hûs, hadden we ons verzameld, tassen en koelboxen torsend, en we accepteerden gretig de helpende hand van de schipper om aan boord te komen. Onderweg ontlokt onze uitbundige rood/paarse uitrusting de nodige verbazing en vrolijkheid bij de vele andere bootjevaarders. We vinden zowaar nog een mooie ligplaats aan een oever, en eenmaal aan wal worden  kleedjes uitgespreid, en de inhoud van tas en box tentoongesteld.
De flessen worden ontkurkt en zittend op hurken, knieën of billen bewonderen we en smullen we van elkaars culinaire kunsten. Wanneer de schalen en flessen grotendeels leeg zijn, beklimmen we rozig het schip en varen weer richting Warten. Op het terras van het Skût Hûs drinken we nog koffie voordat we in bloedhete auto’s huiswaarts gaan. Met dank aan Fenna en Griet (en de weergoden): wat een geweldige middag!!

Corry

8 juli 2012, Groen Geluk

We verzamelen in De Prinsentuin Leeuwarden, 17 Rode Hoeden, en fleuren het terras op, weliswaar onder de parasols want het miezert. De koffie/thee slaan we over omdat we om 14.00 uur de start willen zien van de zonnebootrace 2012, oftewel de Worldcup for Solar Powered Boats. Onder de druipende bomen, gewapend met paraplu’s, zien we een show van elektrisch aangedreven bootjes met zingende kinderen rondom een podium varen. De boten met zonnepanelen liggen nog steeds onbemand aan de wal als we vertrekken, want we hebben we een rondleiding afgesproken in het keramiekmuseum Het Princessehof waar de tentoonstelling GROEN GELUK wordt getoond: keramiek en porselein met als thema “van Lusthof tot Volkstuin”. Het museum is voor de gelegenheid aangekleed met groene vloerbedekking, pergola’s, tuinhekjes, en zelfs een mol “kruipt” uit het tapijt. Met deskundige begeleiding en uitleg bekijken we de expositie; er wordt heel wat op de foto vastgelegd. Dan taaien we af, nog steeds onder de paraplu, naar De Dikke Van Dale aan de Nieuwstad, waar we gezellig nakletsen en worden getrakteerd op drankjes en hete hapjes. Gelukkig: alle hoeden hebben de regen overleefd!

Corry

15 april 2012. Hoeden in de Prinsentuin.

 

Deze zondagmiddag zijn maar liefst 28 Rode Hoeden verenigd in Grand Café "de Koperen Tuin" te Leeuwarden.
Samen met onze Queen voelen we ons direct thuis in deze koninklijke omgeving. We worden dan ook als royals verzorgd!  Met overvloedig veel thee en onweerstaanbaar lekkere zoetigheden.
Vandaag gaat mevr. Meijer, moeder van Petra, ons  alles vertellen  over haar hobby: haar verzameling vingerhoedjes.
Van haar collectie (ca. 1500 stuks) heeft ze een deel meegebracht om de vele interessante,  soms heel oude, soms kunstzinnige, en ook wel commerciële, stukken te laten zien.Vanonder onze rode hoeden volgen we geboeid haar verhaal over haar (vinger)hoeden.
....
En worden weer royaal verwend met een veredelde versie van hartige happen, bekroond met een drankje!
Kortom, een prinsheerlijke middag !

Corry

  

 

  

Zondag 20 mei 2012. Echte valse kunst in Vledder.

Onze eerste poging dit museum te bezoeken eindigde vorig jaar op Terschelling (!). Maar vandaag arriveren 20  paars/rood geklede dames echt op de Brink in Vledder, voor een rondleiding in Het Museum Voor Valse Kunst. Na het verzamelen buiten in het zonnetje worden we in 2 groepen verdeeld. Erna Jansen, één van de oprichters, laat ons meteen in twee Rietveld stoelen zitten, uiterlijk nagenoeg gelijk, maar we laten ons niet bedotten : de linker stoel zit beduidend beter!
Wij, zelfvoldaan over onze kunstneus, komen nu in een vertrek  met schilderijen en tekeningen. Hier wordt het wat lastiger; na Erna’s vraag of we echt of vals kunnen herkennen, gokken we er lustig op los. Soms zelfs raak. Geboeid luisteren we naar haar verhalen over Han van Meegeren, Geert Jan Jansen en de mensen die, vaak voor veel geld, kunst hadden gekocht die later vals bleek te zijn.
We wandelen in optocht naar Moe’s Tuin waar koffie, thee en heerlijke appel/bramenkoek op ons staan te wachten. Verrast luisteren we naar 4 dichters die voorlezen uit eigen werk. Ze hebben zelfs ter ere van ons bezoek een gedicht   gemaakt : “De Rode Hoed”. En dan staat Frans Bultje te wachten om ons in een workshop de kunst bij te brengen een echte valse Van Gogh te maken. We kliederen opgewekt met kwasten, verf, water en keukenpapier. Ik heb na afloop niet alle resultaten bekeken, maar die van mij was echt vals. Met een wijntje en hapjes in de late middagzon kletsen we nog lang na over deze leuke, afwisselende en gezellige middag.

Corry

  

 

    

Zondag 26 februari 2012. Glowing Bowling

Onder het motto 'hoe ouder, hoe spannender', onderwierpen zo'n vijftien SimplyRed-dames zich zondag 26 februari aan een zinderende partij 'Glowing Bowling' in hotel Gaasterland in Rijs.
Onder de gloed van 'black lights' en disco-bal vervaagden grijze haren en rimpels en na de eerste consumptie leek ons gezelschap meer op een groep uitgelaten tieners dan op respectabele vijftig plussers.
De twee gelegenheidscoaches Elise en Gerie namen elk een team onder de hoede en noteerden oprecht en eerlijk elke omgeknalde kegel. Wij moesten het niet hebben van heel veel 'strikes' en 'spares', maar qua consistentie blonken sommigen van ons uit; het was buitengewoon knap zoals wij beheerst van al die tien kegels er consequent (g)één omgooiden.
Enfin, al met al werd een behoorlijke strijd gestreden, die nipt werd gewonnen door het team van Gerie. Vooral dé grote liefhebber van het bowlingspel, Marijke, toonde zich koploper. Maar na een intelligente beschouwing, waarin gededuceerd, geredeneerd, geanalyseerd en gemiddeld werd, was de uitslag toch: gelijk spel!
Met rode konen begaven wij ons vanuit de glowing-bowling-catacomben naar een knusse plek in het restaurant, waar volgens goed gebruik de witte wijn rijkelijk vloeide, van diverse hapjes werd gesnoept en nog lang werd nagenoten.

Vriendelijke groet,
Petra

Zondag 10 januari 2012. Happy New Year en............ Lachen is gezond!

Zondag 10 januari 2012 luidden ca. 30 leden van SimplyRed het nieuwe jaar in, in de vertrouwde locatie ‘d’ Oude Oost’, met een bloedrode, warme Glühwein-toast.
Met een hoog decibellen-niveau vond vervolgens een uitwisseling plaats van verhalen over de recente feestdagen en andere wetenswaardigheden.
Na een passende nieuwjaarswens van onze queen Antonia werd vooruit gekeken naar mogelijke activiteiten in het voorliggende jaar. Vele ideëen passeerden de revue en er ontstond een waar ’luxe-probleem’ toen bleek dat het aanbod de vraag royaal oversteeg. Een wijze commissie, onder voorzitterschap van de queen, buigt zich binnenkort over de plannen, met als doel een mooi, afwisselend programma voor 2012 samen te stellen (houd uw mailbox in de gaten dames en mis het niet).
Aangezien het gezelschap vrijwel de complete ledenlijst van SimplyRed omvatte, werd spontaan besloten tot een nieuwe groepsfoto, op de steiger voor hotel Oostergo. Aangezien deze steiger weliswaar stevig en royaal is, bleek het groeperen van 30 meest volslanke vrouwen een vrolijke maar ook hachelijke onderneming, die gelukkig een droge afloop had.
Toen werd het hoog tijd voor enige therapeutische yogatechniek. Nee, geen technieken als Bandha’s, Kriya, Tratak, Yantra, Aura-lezen, Oiijayi-ademhaling, Ying&Yang, Alignement, Vinyala’s, Zonnegroeten, Tai Chi en Pranayama, maar gewoon..............Lachen!!
Onder (bege)leiding van Ytje Leijenhorst ontdekten wij de bevrijding van de lach, van individueel tot collectief, van schaterlach tot treurlach, van uitbundig luid tot meditatiestilte.
Het traditionele slot met drankjes en hapjes was ook dit keer weer buitengewoon gezellig.
Een goede start voor een ongetwijfeld mooi Rood Seizoen!

Warme groet,
Petra

 Zondag 11 december 2011. Creatief met kerst.

Tijdens de laatste Simply Red bijeenkomst in 2011 op zondag 11 december vloog in onze stamkroeg ‘d’Oude Oost' het kerstgroen ons om de oren. Onder de bezielende leiding van ons nieuwste lid Elly werden 20 kale blokken oase door ons omgetoverd tot rijk gevulde en stijlvolle kerstcreaties, waar menig professionele bloembinder trots op zou zijn!
Voordat wij konden beginnen met de bloemstukken werd Elly tot Simply Red lid benoemd door Queen Antonia, na het uitspreken van de belofte 'ik zal niet zeuren'. Daarna nam zij ons mee in een geurige flow van klimop, conifeer, zuidenwindlelies, kornoelje en rozen.
Onze queen delegeerde (zoals dat queens betaamt) het maken van haar creatie. Drieserée deed het bloemschik werk voor haar, hetgeen Queen Antonia in de gelegenheid stelde ons allen te vertroetelen met aandacht, koffie en koekjes.
Toen ieders kerststuk klaar was, was het moment aangebroken om elkaars werk te bewonderen….het was een waar spektakel van bloemenpracht en Elise was er zelfs in geslaagd haar creatie tot symbool te verheffen: een symbool van de samenwerking en ontwikkeling van het Kubus project, een speciale school met veel belangstelling voor bètavakken.
Frances deed mededeling van de recente geboorte van Reinder, haar vijfde (jaloers!) kleinkind en bood ons voor die gelegenheid een drankje aan, dat wij op de gezondheid van Reinder consumeerden.
Na een kerstgroet van onze Queen, die terugblikte op een geslaagd jaar met gevarieerde bijeenkomsten, keerden wij voldaan huiswaarts. Dat was nog een hele toer met de fraaie, maar ook kwetsbare stukken in de krachtige decemberwind.
Fijne feestdagen allemaal en een goede start van een warm, liefdevol 2012 toegewenst!

Petra

 

Zondag 30 oktober 2011. Kijken naar kunst  

Als kleurige blommen komen van alle kanten 25 dames in fleurig paars/rood de Merk in Workum op lopen om elkaar vervolgens enthousiast in restaurant “it Pottebakkershûs” te begroeten, in het bijzonder Josje, die we een hele tijd gemist hebben. We beginnen natuurlijk met koffie, thee en wat lekkers; daarna lopen we naar de ruimte achter het restaurant, waar vanmiddag beeldhouwster Ruth Vulto Gaube ons laat zien dat aan een abstract beeldhouwwerk meer valt te beleven dan een vluchtige blik doet vermoeden. We zitten in een halve kring om 4 sokkels met een wit, een donkergrijs, een groen en een bruin beeld. Ruth weet het hele gezelschap te boeien door ons te laten nadenken over materiaal, kleur, vorm, grootte, evenwicht, voor/achterkant, glad, ruw en nog veel meer aspecten van elk beeld.
Dankzij Ruth zullen we nooit meer onverschillig langs abstracte beelden kunnen lopen...
We sluiten deze leerzame en gezellige middag uiteraard weer af met een drankje en lekkere happen en gaan op deze eerste dag van de wintertijd in het bijna-donker voldaan naar huis.

Corry

  

Zondag 4 september 2011. 'Onder Valse Vlag'

In onze planning stond 4 september al lang te boek als dag voor een RedHat activiteit. Het zou een bijzondere dag worden omdat onze Queen Antonia er niet bij aanwezig zou kunnen zijn i.v.m. vakantie op Terschelling; jammer, maar helaas.
De weken voorafgaand aan 4 september vormden een ware beproeving voor Toos om de leiding en coördinatie van het evenement 'Valse Kunst in Frederiksoord' uit handen te geven aan Dieneke en Hanneke; als dat maar goed kwam!
Wat Toos niét wist, was dat er al lang geleden een snood plan was gesmeed om zondag 4 september niet af te reizen naar Frederiksoord, maar in plaats daarvan 's morgens vroeg de boot te nemen naar Terschelling om ons bij wijze van surpise aan onze queen te presenteren. Echtgenoot Feico en hond Dora waren in het complot betrokken, maar het kostte Feico nog behoorlijke moeite om Toos op tijd bij de arriverende boot te krijgen, onder het valse voorwendsel dat haar zussen daarmee naar het eiland zouden komen.
Het werd een dag vol verrassingen en vrolijkheid; de verbaasde en blije Toos, de nieuwsgierige toeristen die ons rood/paarse fietspeleton vrolijk begroetten en bevroegen, de lunch op het zonnige terras aan het strand, de aanstekelijke rock&roll muziek én dans in Midsland (het was rock&roll weekend op Terschelling) en de gezamenlijke maaltijd aan het einde van de dag.
In alle opzichten een geslaagde dag waar wij met zeventien + één aan deelnamen.
Gelukkig voor Toos kwamen haar zussen aan het eind van de dag alsnog met de middagboot, zodat wij door een hele familie werden uitgezwaaid toen wij moe maar voldaan 's avonds de snelboot namen, terug naar het vaste land.

Met warme groet,
Petra

Zondag 10 juli 2011. Aardappelen !!!

We konden het niet missen, daar aan de Oude Bildtdijk; Gelske wapperde ons enthousiast welkom vanaf haar eigen Red Hat-vlag. Koffie, thee en heel veel lekkers stonden voor ons klaar. Met volle handen en/of monden begroetten we elkaar en zochten een plekje op één van de terrrassen. Inmiddels stond Gelskes man Ytzen te popelen om ons de lange en ingewikkelde weg te laten zien van hoe een aardappel  uiteindelijk wordt geselecteerd om elders (wereldwijd) te worden gepoot voor consumptiedoeleinden. We stonden allen vol ontzag te horen hoe Gelske met haar nagel het stuifmeel van de ene soort  overbracht op de stamper van een andere soort. En dat om na jarenlange inspanning te hopen dat een nieuw ras ergens in de wereld zal aanslaan.
Om de aardappel-proefvelden te zien klommen we in een kar achter de tractor (zittend op stropakken) en denderden over de Oude Bildtdijk: Gelske achter het stuur. Nou, dat hebben we geweten : Coby verloor haar hoed en de corsage van Hiltje vonden we pas op de terugweg weer ! Inmiddels was het hoog tijd om naar Zwarte Haan te gaan, waar we op het terras heerlijk hebben gezeten met een glas en lekkere happen. Het was al tegen zevenen voordat de eersten opstapten.
Met alle dank aan de familie Van der Werff, we hebben een geweldige middag gehad !!!

Corry

  

Zondag 29 mei 2011. Brennels Kraggenburg

Midden in de Noordoostpolder verzamelen we in het  strandpaviljoen van Brennels Buiten. We krijgen meteen koffie, thee en brandnetelcake aangeboden. En die brandnetels zijn de leidraad van de excursie die we o.l.v. een enthousiaste gids krijgen. Eerst dwalen we over het 48 hectare groot terrein dat grotendeels is omgetoverd tot een duinlandschap met waterpartijen. We zien o.a. in de verte een tipi, daar een lodge, hier een muur voor oeverzwaluwen, zelfs een amfitheater en een buitenkeuken. Soms komen we verbaasd een afgedankt vliegtuig tegen. Dan wordt in een grote schuur ons het productieproces uitgelegd hoe van brandnetels vezels worden gemaakt voor o.a. kleding.
Inweken, spoelen, voorwassen, spoelen, wassen, wasverzachter, centrifugeren; dat klinkt best wel vertrouwd. Vervolgens gaan we naar de winkel waar enthousiast gepast wordt. Queen Antonia laat zich (met instemming van haar hele gevolg) verleiden tot de aanschaf van een “little black dress” van brandnetelstof. Terug naar het strandpaviljoen waar de High Tea op ons staat te wachten. We smullen uitgebreid van de hartige happen en zoete lekkernijen. Op het terras nemen we nog even een afzakkertje en bedenken dat het al weer tijd is om naar huis te gaan..
Een interessante en weer heel gezellige middag !!

Corry

  

17 april 2011, Boerengolf  

Wat waren de weergoden ons goed gezind !! In een stralend zonnetje werden we met het pontje overgezet naar het Starteiland bij Sneek. Tijdens het welkomstdrankje speldde queen Antonia Tine en Akkie de lidmaatschapbadges op. De trotse draagsters glimmen haast van de foto’s af! De ballen en golfstokken met babyklompjes werden verdeeld en er werd wantrouwend gekeken en geteld wie van ons ervaren golfster  is. Hoewel, alleen aan de manier van de stok vast houden was dat af te leiden, maar zeker niet aan de richting of snelheid van de bal.... In drie groepen liepen we het parcours met 14 vlaggetjes die we met de bal moesten raken. Dat leek (alleen) heel gemakkelijk ! Vrolijk kletsend klooiden we met de klompjes en kleurden  het hele eiland rood/paars. Na afloop streken we weer op het terras neer om wat te drinken. De heerlijke hapjes vonden gretig aftrek na het inspannende klompenzwaaien. Er werden nog wat sterke verhalen verteld voordat het pontje ons weer naar de vaste wal bracht.

Het was als altijd weer heel gezellig !!!

Corry

Zondag 6 maart 2011. Hoedjes en gezicht opleuken

Zondagmiddag 6 maart kwamen we weer bij elkaar, weer in ons bekende café  “d’ Oude Oost”. Deze middag gingen we onze rode hoeden opleuken, pimpen, versieren, opsmukken; kortom met veel rood en paars de hoeden nog feestelijker en uitbundiger maken,  onder deskundige en creatieve begeleiding van Drieserée en Yvonne. Zelfs voordat queen Antonia de bijeenkomst opende waren al diverse redhatters druk met naald en draad om bloemen, veren en strikken op hun hoeden te knutselen ! Het resultaat oogstte bewondering alom, en ach; die paar half gelukte creaties, besmuikt in een tas gestopt, zijn de moeite van het noemen niet waard... Na een ronde drankjes en hapjes ging Gerie Annemarie opmaken. Met haar jarenlange ervaring als huidverzorging-specialiste wist ze ons te boeien met inspirerende verhalen over permanente en semi-permanente behandelingen in de strijd tegen onze aftakelende schoonheid. Inderdaad, alles gaat zakken, behalve het tandvlees...

Tijdens de make-up beantwoordde Gerie de vele opmerkingen en geïnteresseerde vragen. Annemarie zag er na afloop prachtig uit met deze deskundig aangebrachte make-up. Er werden nog make-up tasjes omgekeerd en over de voor- en nadelen gediscussieerd van o.a. concealers en vibrerende mascararollers (!). Kortom, het was weer een oergezellige en vrolijke middag !

Corry

Nieuwjaarsborrel 16 januari 2011

Zondag 16 januari verzamelden een kleine 25 SimplyRed-leden zich in stamcafé ‘D’Oude Oost voor de eerste ontmoeting in 2011. Queen Antonia opende met de beste wensen en een glas Glühwein en riep tevens op tot enige inspiratie voor het organiseren van SimplyRed-uitjes na de zomerperiode.Tot en met augustus a.s. is een gevarieerd programma gepland, met als voorlopig hoogtepunt een ‘Masterclass Patatoes’ in juli.

Na de toast ontstond een dynamisch culinaire uitwisseling van de receptuur van ieders favoriete voorgerecht, inclusief bijzonderheden ten aanzien van deze voorkeur. Door het jaar heen werken wij zo toe naar een SimplyRed-kookboek met ieders lekkerste gerechten. Daarna werden wij door Jappie Kooistra meegenomen in een enthousiast betoog over creativiteit in het leven in het algemeen en dat van hem in zijn rol van docent in het bijzonder. Na een korte inleiding liet hij ons de beroemde ‘Moldau’ van de Tsjechische componist Bedrich (Frederik) Smetana op een bijzondere manier beleven. Door het leggen van symbolen naast een tekening van de rivier werden wij ons bewust van de muzikale vertaling van respectievelijk de twee kleine bronnen in het Bohemer Woud, de jagers, de nimfen, de bruiloft, de waterval, de burcht en de eindbestemming Praag! Na Smetana volgde nog een muzikale koninklijke dans op het derde pianoconcert van Bach, waarin wij schrijdend en buigend refrein en hoofdmelodie van elkaar leerden onderscheiden. Na een fotoshoot door de veelzijdige Jappie in de rol van fotograaf, lieten wij ons de hapjes en drankjes goed smaken. Het bleef nog lang gezellig in ‘D’Oude Oost!

Petra

Verslagen 2010

28 november 2010: Het jaar uitzingen

Het dak ging eraf van ons stamcafé ‘d Oude Oost’ in Grou op zondagmiddag 28 november j.l.!

Zo’n 27 Simply Red leden verzamelden zich daar vanaf twee uur voor koffie/thee en bijkletsen (voor de oma’s onder ons: bij-beppen).

Tussendoor gaf onze Queen Antonia op deze laatste ontmoeting in 2010 een korte terugblik op de vele geslaagde activiteiten van het afgelopen jaar en sprak onder het optimistische RedHat-motto: ‘rendementen-uit-het-verleden-zijn-zeker-een-garantie-voor-de-toekomst’, het vertrouwen uit voor een even succesvol warm rood 2011. En daarna gingen we lós! Onder muzikale (bege)leiding van Karel Visser (stem en gitaar) en Lutske Woudstra (accordeon) zongen wij ons het zweet op de kop alsof wij dat al jaren met elkaar deden. Van ‘het kleine café aan de haven’, via ‘blody mary’ naar ‘mijn wiegie was een stijfselkissie’; het kwam er allemaal even enthousiast én stemvast uit. Natuurlijk werden de getergde kelen gesmeerd met water, bier, wijn, fris en hapjes; dat alles geserveerd door een jonge gastheer die zich, ondanks de pijnlijke controverse tussen zijn en onze leeftijd/stijl/optreden, buitengewoon vriendelijk met ons door de middag heen sloeg.

Lieve dames, na deze heerlijke middag maken we ons óp voor een nieuw, gezond en heerlijk paars/rood 2011!

Petra

 

 

  

10 oktober 2010: Snijden, hakken, braden, frituren, garneren en......eten!

Op de prachtige nazomerdag van 10 oktober j.l. verzamelden wij ons met 20 Simply Red leden in ‘De Kookstudio’ in Oppenhuizen (idee van Marijke Kuipers en uitgewerkt door Fenna en Toos). Wij beleefden een middag die de magische datum van 10-10-10 eer aan deed.
Startend op het terras met een frisse prosecco in het middagzonnetje, werden wij toegesproken door onze Queen Antonia die ‘Toos’tte op ons tweejarig bestaan (oprichting was 7-10-2008). Daar werden wij warm welkom geheten door Hanneke, Rixt en Johanna, die ons de rest van de middag aan de drie professionele kookeilanden van De Kookstudio’ met zachte doch ferme hand door diverse culinaire labyrinten leidden.
Opgedeeld in drie groepen en voorzien van (rode!) schorten, ontfermden wij ons over de verse ingrediënten voor respectievelijk een voorgerecht (romig kokos/kerriesoepje met garnalen en komkommer), een hoofdgerecht (ossehaas met diverse verse garnituur) en een nagerecht (vijgentaartje met roomijs), die wij tot ware smakelijke hoogstandjes bereidden. Ook diverse amuses en ‘lekkers-bij-de-koffie’ werden tussen de bedrijven door gemaakt. 

Kortom er werd:

gewassen, gesneden, gehakt, gegaard, gemengd, geprakt, gebakken, gesmolten, gepureerd, gezeefd, geraspt, gedroogd, getrokken, gebrand (ja echt, een paprika), gedraaid, geroosterd, gekneed, ingekookt, gereduceerd, afgeschuimd, gestoofd, gelardeerd, gegarneerd, uitgestoken, gebonden, geroerd, ingevet, geklaard, gesudderd, getrancheerd, geroosterd, gepaneerd, gefrituurd, gefruit, afgeblust (vrij naar ‘eten, drinken en slapen’) én natuurlijk.......... gegeten! En gedronken natuurlijk, waarbij witte wijn en water ook deze middag weer de favoriete consumpties waren. Dankbaar waren de Grousters dan ook dat een drietal mannen (Feico, Frans en André) zich geheel belangeloos en liefdevol als taxichauffeurs (voorzien van rode kleppet) hadden opgeworpen.
Onze wangen waren na het koken en de maaltijd zo rood als onze hoeden én de kersenbonbons die wij als verjaarstractatie t.g.v. ons tweejarig bestaan meekregen (Fenna: goed bedacht en uitgevoerd).
Het was weer een bijzonder prettige, gezellige middag en erg lekker!

Bekijk de foto’s en geniet nog even na van de sfeer en de goede kwaliteit van de producten en gerechten. 

Met warme groet,

Petra de Rijke

 

   

29 augustus 2010 Redhatters op zoek naar het Elfde gebod in Aldtsjerk.

 

Op zondag 29 augustus, een donkere regenachtige dag, zag men een stoet van rode hoedjes op weg door het Friese land. Wat een mooi landschap, wat zagen de weilanden en de koeien er mooi uit in de regen. Het was echt genieten deze tocht.

 In Aldtsjerk was er een warm onthaal aan de Van Sminiaweg bij Elise. Koffie, thee en heerlijke taarten gebakken door Yvonne, Greet en Gelske nam heerlijke bonbons mee. Elise stelde voor dat iedereen voor z’n buurvrouw zou zorgen, dan kon een ieder genieten. En dat genieten was te zien en te horen. Maar, we waren niet gekomen om alleen maar te drinken en te praten, nee, we hadden een opdracht. `Simply Red` moest op zoek naar het elfde gebod en dat kon nog wel moeilijk worden. Dus jassen aan paraplu’s op en op pad. Onder leiding van onze gids Elise gingen we op zoek. Eerst naar het Dorpshuis. Hier een prachtige diapresentatie over de omgeving van de Trynwâlden,ingesproken door Hans Wiegel. Je zag de hoedjes genieten van de mooie beelden . Ook naar de opsomming van de 10 geboden . Gij zult niet enz. enz. werd aandachtig geluisterd.  Hadden we de aanwijzing voor het elfde gebod misschien gemist? Door naar de kerk. Van oorsprong katholiek maar nu protestants. De buitenkant met “littekens`van de tijd. Verschillende soorten stenen. Ooit grote ramen,een teken van rijkdom, dan weer kleine ramen, dit betekende minder belasting betalen. In de kerk nog de opstelling van vroeger. De stoelen voor de rijken en de harde banken voor de vrouwen. In de gangpaden de `rijke stinkerds` en niet te vergeten het mooie orgel. Hier misschien een aanwijzing voor het elfde gebod?  Er was nog steeds onzekerheid of we het zouden vinden, maar och we hadden toch een mooie middag en iedereen genoot. Als laatste naar café de Moarkswâl. Een drankje en een hapje, wisselen van plaats om met ieder nader kennis te maken en het oefenen van de namen. Het was echt genieten en de meeste rode hoedjes maakten zich niet meer druk over het elfde gebod. Totdat Elise het woord nam en vroeg of wij het elfde gebod hadden gevonden. Daar was niet iedereen zeker van en Elise liet ons niet langer in spanning.

 Het elfde gebod is Gij zult GENIETEN en dat doen jullie al de hele middag.  We hadden het elfde gebod dus de hele middag bij ons gehad.

We hadden genoten en het mocht, het was zelfs een gebod.

Elise bedankt voor deze mooie middag.

Margriet

 

4 juli 2010   Picknick in de Weerribben

 

Wat treffen we het met het weer, het is een stralende dag !

Eerst verzamelen we in Grou, vervolgens verzamelen we nogmaals bij Van der Valk in Wolvega; we zijn vandaag met

14 vrouw.

In optocht rijden we naar Ossenzijl, komen toch iets later aan dan gepland, maar daar doet gelukkig niemand moeilijk over.

Door onze onvolprezen organisatoren zijn er 3 fluisterboten gehuurd, we verdelen vrouwen en voedsel, en nadat kort en krachtig wordt uitgelegd dat de elektromotor langzaam zou gaan werken op stand 1 en wat sneller op stand 2 tuffen we stilletjes de Weerribben in.

(Bootje 3 had wat moeite om de anderen bij te houden; uiteindelijk werd besloten dat het aan hun motor lag....)

Na een uurtje vinden we een zompig stukje gras, we spreiden wat kleden uit, en dan .. wordt er voor drie weeshuizen voedsel

uitgestald. Iedereen heeft zich uitgesloofd wat lekkers te maken, geweldig ! Nadat we van alles gesmuld hebben en de flessen wijn soldaat hebben gemaakt zijn we eigenlijk al te laat om binnen de afgesproken tijd weer de boten in te leveren.

Dus zoekt iedereen de kortste weg terug naar de haven, alleen boot nr. 2 heeft wat navigatie-moeilijkheden, en komt als laatste aan.

We drinken wat en stappen dan op de fiets, we maken een prachtige tocht langs het water, bezoeken nog een atelier met beeldige beeldjes, maken een groepsfoto bij een pittoresk huisje

en vinden nog een terra s voor een drankje.

Als we de fietsen weer inleveren is het duidelijk dat we opnieuw een fantastische en heel gezellige RodeHoedenmiddag hebben gehad, met dank aan de enthousiaste organisatoren !!!

Corry Jongma

 

 

 

 

 

 29 mei 2010: De Stoepa


De ogen van Boeddha, op de koperen kubus van de Stoepa, moeten met welgevallen de nadering van ons groepje vrouwen hebben waargenomen:
Een rood/paarse deining boven het witte wuivende fluitenkruid.
Daarbij moet het gekwebbel als een mantra in zijn oren (overigens niet uitgebeeld) hebben geklonken.
Dat was onze veelbelovende entree bij de Stoepa. Een blinkend, opgepoetst gebouw met gouden versierselen en wel honderd gebedsmolens staat verscholen tussen hoge bomen. Omgeven door een tuin, waar de natuur zijn loop kan gaan en de hanen de dageraad (of iets anders) voortdurend aankondigen. We werden ontvangen door de Lama, niet dat wollige dier, maar een mollige, 83jarige monnik uit Tibet, die na de inval door China in 1953, is gevlucht en later in Nederland is terecht gekomen. De Lama vertelde zijn verhaal in het Tibetaans, bijgestaan door een vrouwelijke boeddhist, die zijn boodschap vertaalde. Het vertellen over hun manier van leven gebeurde niet bepaald enthousiast. We hebben aandachtig geluisterd, haar geeuwende en hautaine manier van spreken voor lief genomen en al te confronterende vragen uit de weg gegaan. Een gang langs de gebedsrollen en een bezoekje binnen de Stoepa, besloot dit bezoek. Nieuwsgierig als we van nature zijn, bleven we met vele vragen zitten.
Nee, om wat meer over deze vredelievende levenshouding te weten te komen, kun je beter naar internet gaan:
www.Boeddha  of een dvd huren van de film “De kleine Boeddha” van regisseur Bertolucci. In de opnamen van deze film kwam ik in 1992 toevallig terecht bij een bezoek aan de grootste Stoepa van Nepal in Bothnath. Tijdens de prachtige, zonnige wandeling terug naar Hantum, werd druk gediscussieerd om daarna dorstig neer te strijken op het terras van het plaatselijke café De Terp in Hantum. De uitbater Jelle Auke, had speciaal voor ons de deuren geopend op zondag. Het gekwebbel verstomde niet en onze Queen Antonia had de grootste moeite de punten van orde bekend te maken. Er werd weer veel gelachen, er werden lekkere hapjes geserveerd, nader kennis gemaakt met elkaar, geoefend in het onthouden van namen en gezichten. Een gezellige afsluiting van een bijzondere middag, gevolgd door een autoritje door ons mooie Friesland.

Coby  Schurink

 

 

In "Het Pauperparadijs"

Van alle kanten kwamen we aan op het parkeerterrein van het museum .
Het weer was prachtig en zo , in het zonnetje , gaf  het een vrolijke , rood paarse aanblik . Bij de entree werden we ontvangen door een meneer  , helaas zijn naam is mij ontschoten , die ons welkom heette en ons ging  rondleiden .
We begonnen bij de martelwerktuigen . Het was een paar eeuwen geleden geen pretje , als je stout was geweest en gestraft moest worden .
Maar meneer was een enthousiast verteller , zodat sommigen van ons gruwelden .
Daarna werd verteld , waarom Veenhuizen gesticht is . Wie niet mee is geweest , raad ik aan om het boek " Het Pauperparadijs " van Suzanne Jansen te lezen .
Halverwege de rondleiding stond de koffie , met daarbij heerlijk gebak , voor ons klaar .
Toen met z,n allen  de boevenbus in . Deze heeft ons over het terrein gereden langs o.a. de straf gevangenis , waar nu de zwaargestraften verblijven .
Al met al duurde het tot ongeveer half vijf . Daarna hebben we afscheid genomen van onze gids , die mij toevertrouwde nog nooit zo,n vrolijke , kleurige groep dames
te hebben rondgeleid .
 
En natuurlijk hebben we de middag afgesloten met een hapje en een drankje .
Dames van de organisatie , heel hartelijk dank , namens ons allen .
 
Maeike Porte .  

 

 

14 maart 2010, stadswandeling door Leeuwarden

Simply Red in historisch Leeuwarden,
Zondag 14 maart werd de binnenstad van Leeuwarden opgesierd door 28 Rode Hoedjes.
Fenna organiseerde deze keer een rondleiding door de historische binnenstad van Leeuwarden. De tocht begon op het Oldehoofsterkerkhof. De grote groep werd in tweeën gesplitst en de twee groepen liepen de route in tegengestelde richting. Beide gidsen hebben veel kennis van de geschiedenis van de stad met de prachtige gebouwen en de bijbehorende jaartallen.

  

 Heel veel Nassaus en verwanten hebben een deel van hun leven in Leeuwarden gewoond.

De sporen daarvan zijn nog terug te vinden in allerlei wapenschilden en gebouwen maar vooral in de stijlkamer van het Keramiek museum en in de eetzaal van het Stadhouderlijk Hof. Ondanks het tegenvallende koude weer, was deze middag een geweldig succes. Naar mijn indruk heeft iedere deelnemer genoten van de enthousiaste verhalen van de gidsen. Om het gezellig samenzijn af te maken was er na afloop een borrel in “De Pastorie”. Daar konden we weer op temperatuur komen en gezellig bijpraten.

 

Queen Antonia en Fenna, het was een superleuke middag.
Red Hat Rose

 “…..een middag om in een gouden lijstje te verpakken” (foto/tekst Eeke) 

17 januari 2010, nieuwjaarsborrel

 

 

Wie met vrienden verkeert,
bevindt zich,ook al zit hij op hete kolen,
in een bloementuin.
  
Wie met een vijand verkeert,
zit, ook al bevindt hij zich in een bloementuin,
op hete kolen.
 
(Masnavi )
 
Dag dames,
 
Wat zaten we zondag (17 januari ) lekker relaxed met een glas gloeiwijn onderuit gezakt op stoel of kruk in onze eigen red-hatters bloementuin in Grou.
Onze enige echte HKH Queen Antonia opende de nieuwjaarsbijeenkomst door een toast uit te brengen op ons aller welzijn en zij sprak de hoop uit dat 2010 maar een gezellig red-hatters jaar mag worden. Een instemmend gekakel vanonder 29 rode hoedjes was het antwoord.
 
Onze eerste bijeenkomst in 2010 was daarmee  gestart en stond in het teken van: " Ontmoeten"
Queen Antonia memoreerde dat het 1 jaar geleden was dat de eerste ontmoeting plaats vond met een paar enthousiaste ''niet zeuren'' 50+ dames en dat daarna in sneltreinvaart het aantal leden is gestegen tot 40+.
Waarvan  29 dames deze middag de nieuwjaars- ontmoeting bijwoonden waaronder  4 nieuwe red-hatters nl. Yvonne,Elize,Dieneke & Gerie.
Dames ,van harte welkom!
 
Dat wij als groep meegaan in de vaart der volkeren blijkt wel uit het opzetten van een website: www.redhatsgrou.nl Voor info en foto's een ontmoeting waard.
In de ogen van een leek is het maken van een website een knap stukje werk.Daarom namens ons allen (denk ik) ,hartelijk dank ontwerpster!!
 
Hoe woorden de fantasie van je eigen geest kunnen prikkelen bleek wel uit onze ontmoeting met Loeklouise Looman.
Zij wist door haar vertellingen, over face-lifts, e-bike ,midweek tantra training & viooltjes in Wolvega,onze kleine, gewone en bijzondere kwetsbare menselijkheid te benadrukken .Het waren verhaaltjes als kleine lachspiegeltjes om jezelf in terug te zien.
 
Het was een genoeglijke winterse middag met mooie verhalen,waar ik met plezier op terug kijk .
Ik hoop een ieder wederom te ontmoeten op onze eerst volgende bijeenkomst in februari. 
Oant sjen
Eeke Wiarda