Zondag 10 december 2017, d'Oude Oost te Grou: Kerstschikken 2017
Op zondag 10 december 2017 werkten een kleine twintig Red Hatters zich de ware kerstsfeer in, onder begeleiding van bloemdeskundige en oud Red Hat-lid Hieke Plomp.
d'Oude Oost geurde naar enorme hoeveelheden dennengroen, hulst, klimop, conifeer, bloembollen en rozen, die samen met zilveren en rode decoratie tot fraaie tafelkerststukken en kerstboeketjes werden getransformeerd.
Hieke kwam oren, ogen en handen tekort om alle creativiteit van professioneel advies te voorzien, maar het resultaat mocht er zijn; van ingetogen bescheiden bloem- en groenwerk tot uitbundige stukken met kaarsen en lichtjes.

Na het opruimen van de onverwerkte restjes, werd getoast op resultaat van alle inspanningen....ze waren de moeite waard..
Onze Queen riep nog op tot actieve participatie en het aandragen van ideeën voor het programma in 2018 en wenste ons allen, met onze kerststukken en onze geliefden goede, fijne feestdagen toe.

Warme groet,
Petronella

Zondag 15 oktober 2017, Appelscha, herfst/paddenstoelen wandeling met Ko de Boswachter

Op deze zomerse herfstdag ontmoeten we elkaar om 13.15 u bij “De Jongens van Outdoor”, midden in Appelscha, waar het erg druk is op deze warme, zonnige dag. De boswachter staat al op ons te wachten. Nadat ook de laatste RedHatters een parkeerplaats gevonden hebben, duiken we meteen het bos in. We hebben gekozen voor optie 2: de langere wandeling over bospaden ipv de korte over het betonpad.

De boswachter legt ons uit hoe het landschap in deze omgeving is ontstaan, wijst op bijzondere boomgroei, de tamme kastanjes en hoe die te verorberen, de vele soorten paddenstoelen en hoe te weten of ze wel of niet giftig zijn, een open stuk in het bos veroorzaakt door valwinden, en nog veel meer wetenswaardigheden.

Halverwege onze tocht langs zwammen en boleten struikelt Hanneke, verstuikt haar enkel, waarna ijverige Redhatters een auto confisqueren en de verbouwereerde chauffeur overhalen haar naar het beginpunt te brengen.

Het loopt al tegen vieren als we uitgelopen en bezweet bij “De Jongens” ons een drankje en hapje als altijd weer goed laten smaken.

Een fantastische dag !!!

 

Corry

Zaterdag 9 september 2017: op bezoek bij Gery en rondleiding Hattem.

We verzamelen ons voor dagje Hattem bij Gerie. Na koffie en gebak krijgen we een rondleiding door haar nieuwe huis. Wow !!, daar kun je echt trots op zijn, Gerie ! Over alles nagedacht, met smaak ingericht; we kijken onze ogen uit.
Daarna lopen we naar restaurant “Het Wapen van Hattem” waar een heerlijke broodmaaltijd voor ons klaarstaat.
Om half twee staat onze gids voor een stadswandeling al op ons te wachten. Mevrouw Leusink heeft zich speciaal voor ons voorbereid; het thema van deze middag: vrouwen in heden en verleden van Hattem.
Zo nu en dan sloop er ook wel een man tussendoor, trouwens.
We hebben veel interessants van het oude Hattem gezien, werden halverwege nog verrast met een overheerlijke bonbon,
en lieten ons later op het plein nog een glaasje en hapje goed smaken. Helaas hebben we bijna niets meegekregen van het evenement “New Orleans in Hattem”; dreigend donkere wolken deden ons schielijk in onze auto’s duiken.
Het was weer een fantastische dag !!

Corry

Zondag 2 juli 2017: rondvaren en eenakter in pastorietuin

Wat was het een fantastische vaardag, zondag 2 juli.
We stapten bij Coby voor de deur in een schitterende sloep, die bestuurd werd door Pim, de echtgenoot van Coby Het weer werkte mee, droog en de zon kwam er steeds meer bij !
Via het Pikmeer  en het Burstummerrak kwamen we aan bij hotel Goerres in Akkrum .
Daar genoten wij van heerlijke koffie en appeltaart/oranjekoek .
Vervolgens via de Kromme Knilles, Irnsum weer naar Grou .Daar aangekomen liepen we naar de Pastorie, waar een hapje en drankje op ons wachtte.
Wij verschansten ons in de tuin, waar 2 prachtige dames een act voor ons speelden, over liefde, dood en vreemdgaan enz. Enig!! 
Het was een geweldige dag en we hebben genoten!
Dank daarvoor, Coby, Fenna en Toos
 
Titia

 Zondag 21 mei, De Kruidhof Buitenpost 

We treffen het weer met het weer !

In de zon, op het terras van het Tuincafé ontmoeten we elkaar voor een kop koffie/thee en een heerlijke koek.

We splitsen in twee groepen en gaan met een deskundige gids door een aantal van de 17 thematuinen. Uitvoerige uitleg krijgen we in o.a. de geneeskruidentuin, de bostuin, bijbelse plantentuin, meditatietuin, varenhof, fruithof en muziektuin.

Voor de vrouwen met diepgroene vingers vaak een feest van herkenning, maar ook diegenen met bleekgroene of kleurloze vingers genieten volop.

Er kunnen nog plantjes gekocht worden in de verkooptuin, en als altijd zitten we nog gezellig na met drankjes en hapjes.

Weer een fantastische middag !!

 

Corry

9 april 2017, Aduard, Den Ham en Garnwerd. Authentiek en nagemaakt op één dag.  

 

Onder een strak blauwe hemel, met zomerse temperaturen, verzamelden we ons deze middag in het Groningse Aduard.

Ooit lag hier het klooster Sint Bernardus, één van de rijkste kloosters van Noordwest Europa. Het cisterciënzer klooster heeft hier gestaan tussen  1192 en 1594. We werden rondgeleid in de ziekenzaal, als enig bouwwerk bewaard gebleven van het omvangrijke kloostercomplex; nu in gebruik als kerk.

Vervolgens via smalle wegen naar Den Ham, voor het kerkje gebouwd door boer Harkema, een (verkleinde) kopie van de abdijkerk die we net bezocht hebben in Aduard.

We genoten daar in de zon van koffie, thee en appelgebak voordat we in het kerkje uitleg kregen over de totstandkoming, en wandelden nog wat in de parkachtige omgeving.

Door het prachtige Groningse landschap verder, op weg naar café Hammingh in Garnwerd. Daar, op het terras aan het Reitdiep smaakten de glaasjes wijn of fris heerlijk, en knabbelden we gretig aan de hete hapjes.

Het was weer eens heel interessant en supergezellig !!

 

Corry

 

 

4 maart 2017, Van varken tot worst. Bezoek aan slagerij Spijkerman

 

Een gastvrije ontvangst, liefde voor het ambacht van slager en de live transformatie van een ‘heel half’ varken in: haas, karbonades, spek, ribbetjes, rollade, worst en ham, maakten ons uitje op zaterdag 4 maart 2017 voor 24 Simply Red leden tot een groot succes.

Joke Spijkerman ontving ons in de worstmakerij van het ‘familiebedrijf pur sang’ van de familie Spijkerman. Zoons Henk jr en Daan namen de slagerij een paar jaar geleden over van Joke en Henk sr en ook dochter Rosanne en de schoondochters doen actief mee in het bedrijf. De derde generatie loopt zich in kleinzoon .......al warm voor de toekomst!

Na koffie en oranjekoek in de ontvangstruimte daalden wij af naar de worstmakerij waar slager Henk jr zich ontfermde over een half varken (ontdaan van het oortje vanwege sneue sentimenten). Met veel liefde voor het vak en respect voor het geslachte dier, liet hij in de praktijk zien en horen welke delen van het varken worden gebruikt voor de lapjes en producten die wij in de schappen van de winkel zien liggen.

Naast uitleg over de lange weg van de ham van het varken naar de heerlijke gedroogde rauwe Akkrumer plaatham (à la Parma), werd ook het procedé van de beroemde droge worst van Spijkerman met ons doorgenomen, uiteraard zonder het verklappen van het geheime recept.

Na dit zeer interessante ‘slagerscollege’ werd er in de ontvangstruimte natuurlijk geproefd van diverse verse worstsoorten, royaal weggespoeld met water en wijn. Daarna volgden nog soep en heerlijk belegde broodjes. Een goodiebag met verse worst- en hamsoorten én een kortingsbon voor nog meer heerlijks uit de winkel, maakte het feest compleet!

Joke, Henk en Rosanne (en op de achtergrond alle andere familieleden): jullie hebben ons de liefde voor het vak prachtig overgebracht en zeker een paar nieuwe klanten gewonnen!

 

Groet,

Petra

22 januari 2017 Happy Red New Year!

 

Zondag 22 januari 2017 verscheen het record aantal van 32(!!!) Simply Red leden in huiscafé  d’Oude Oost’ voor het – op de valreep- vieren van het nieuwe jaar.

De eerste toost bestond traditiegetrouw uit Glühwein, met het onmiddellijke effect van een eerbetoon door onze konen aan de naam van onze warme beweging, hetgeen nog eens werd onderstreept door het uit volle borst én op de juiste toonhoogte zingen van ons clublied.

Mááááárrrr..... niet eerder dan nadat onze Queen een fraaie terugblik gaf van de activiteiten van het afgelopen jaar, mét – zoals dat past in het mandaat van een Queen- enige opvoedkundige adviezen m.b.t. de discipline van melden en afmelden. De uitnodiging aan het gezelschap actief te participeren in de organisatie, leidde ter plaatse tot de adoptie van diverse geplande data. 

Na de gebruikelijke nieuwjaarsfoto aan het water, gaven wij ons over aan een puzzelspel, dat bij ziekmelding van de geboekte attractie eerder in de week, door Coby, Fenna en onze Queen was voorbereid (chapeau!).

In diverse quatro’s  hulden wij ons successievelijk in kartonnen dozen, die door spelassistente Fenna van variërende letters werden voorzien, waarna het viertal zich in alle bochten wrong om zo snel mogelijk het levende antwoord te vormen op een door spelleidster Coby gestelde vraag.

Onze spelleidster toonde wáár leiderschap, nadat door een misinterpretatie van de assistente m.b.t. de te gebruiken letters een opstandige kakafonie ontstond en bracht meerdere keren met ijzeren discipline rust en een hervatting van het spel tot stand.

Aan assistente Fenna, zwetend en zwaaiend met afwisselend poetsdoek, letterschema’s en krijt, werd ter plaatse mentale en fysieke bijstand geboden.

Team 1 won -niet geheel onbesproken- de trofee, hetgeen hen van harte werd gegund, met de verplichting deze het hele jaar lang op een zichtbare plaats in huis te bewaren. 

Tussen de bedrijven door beantwoordden wij een aantal persoonlijke (levens)vragen, die vanuit verzegelde enveloppen op de nieuwjaarsbijeenkomst van 2020 zullen worden geopend en doorgenomen.

Tussen nu en die bijeenkomst in 2020 verheugen wij ons op vele succesvolle ontmoetingen!

 

Warme groet,

Petra