Zondag 14 december 2014, Simply Red goes culinair!

Op zondagmiddag 14 december 2014 verzamelden een ruime twintig Simply Red leden zich in restaurant De Vrijheid in Grou, voor een culinaire afsluiting van het jaar.
Naast de vertrouwde rood/paarse outfit hadden de dames zich, geheel in stijl van ‘the seasons’, ge-upgrade met glitters, glimmers, boa’s en andere kerstversierselen.
Middels een in dito stijl door Coby gecreëerd mix- en matchspel werd de tafelschikking geformeerd en kon het door uitbaters Melle en Hannie georganiseerde en bereide culinaire ‘Wijn/Spijs’ feest beginnen.
Bij elke bijzondere, smaakvol van kleur, geur en smaak geserveerde ‘spijs’ proefden wij twee verschillende wijnen, die elk hun eigen invloed hadden op de smaak van de gerechten.
Het zal u niet verbazen dat de op tafel staande kwispedoors hierbij slechts een symbolische functie vervulden.
Wij dachten dat wij veel van wijn wisten, maar de uitleg bij de gekozen wijnen leverde zeker veel nieuwe kennis op.
De andere aanwezige gasten kregen, naast al dit lekkers, ook nog veel om over te praten en te fantaseren, gegeven ons vrolijk kwetterende en wervelende gezelschap.
Een prachtige sfeervolle afsluiting van het Simply Red jaar 2014; óp naar 2015!

Warme groet,
Petra

 /assets/img/placeholder.jpg

 

 

Zondag 2 november 2014, Wijn Proeven

Bij Mária's huis hangen twee rode hoeden als welkom voor de 24 ladies die zich hebben opgegeven voor deze middag.  Vinologe Joke Vergnes heeft alle glazen en wijnen al klaar staan, maar eerst krijgen we een glas Prosecco als welkom; omdat het prachtig weer is drinken we dat buiten ! In de keuken zien we al verleidelijk lekkere hapjes staan, voor straks. Joke vertelt ons eerst als inleiding hoe en waarom ze vinologe is geworden.  Ook de locatie van onze smaakpapillen wordt uitgelegd. Op de tafels ligt informatie over de betreffende wijnstreken. Ze reikt formulieren uit waarop de geselecteerde wijnen staan vermeld en waar we onze bevindingen kunnen noteren. We krijgen twee witte en drie rode wijnen te proeven. Telkens krijgen we een slokje (of ietsje meer) van een wijn ingeschonken, en dan begint het walsen, ruiken, proeven;  meer verzaligde dan vertrokken gezichten(!) Bij het benoemen van de geur en smaak komen de meest uiteenlopende bijvoeglijk naamwoorden aan de orde. Het valt op dat de spuugbakken nauwelijks worden gebruikt. Naar mate er meer flessen open en leeg zijn wordt het wat rumoeriger... Gaandeweg duiken er steeds meer ladies de keuken in en tot verbazing van de happenmakers (Mária, Coby, Hanneke en Fenna)  is aan het einde van de wijnproeverij alles schoon op ! In heel veel opzichten : een heerlijke middag !!

 

Corry

 Zondag 28 september 2014

Van oude materialen, voorbije tijden en een enthousiaste archeoloog

Op een prachtige nazomerzondag kwam een kleine twintig Simply Red-leden bijeen in de ‘Koperen Tuin’ in Leeuwarden, om daar te worden ingewijd in het domein van de archeologie. Wie vooraf bij archeologie alleen dacht aan modderige opgravingen, onbestemde potscherven en donkere stoffige archieven, wist na deze middag wel beter ! Steven Jongma, zoon van ons lid Corry, vertelde ons niet alleen zeer geanimeerd over zijn vak en zijn functie als archeoloog van de gemeente Delft, maar leerde ons ook dat archeologie het doel heeft de aardse materie te overstijgen door het duiden en beschrijven van vroegere culturen en samenlevingen. Een verhaal dus over mensen; hun ontwikkeling, gewoonten, gebruiken, gedrag en kleding-uitrusting; kijk, dáármee heb je ons vrouwen natuurlijk meteen geinteresseerd. Steven vertelde met passie over de speurtocht naar diverse soorten context, waarmee gevonden ‘dood’ materiaal weer levend wordt in de geschiedenis van onze voorouders. Interessant genoeg om een rondleiding bij de grote opgravingen in Delft (a.g.v. een nieuw spoortracé) in ons toekomstige programma te overwegen. Tussen de bedrijven door werd een high tea genoten en stonden we op het terras in het nazomerzonnetje. Naast vreugde en plezier deelden we ook het verdriet van Yvonne die haar oudste zoon kort geleden na een ziekte heeft verloren.                    

Opnieuw een mooie middag !

 Warme groeten,

Petra

Zondag 24 augustus 2014, Gaasterland en het bjusterbaerlike barren.

 Wie aan Gaasterland denkt, denkt niet direct aan negentien Red-hat ladies sudderend op een solex. Maar zondag 24 augustus was het zover. Na een hartelijk ontvangst met koffie en suikerbrood was het moment aangebroken om, na enige technische tips ontvangen te hebben, het veld te verkennen. Op het sein: start de motoren…..werd pruttelend en puffend de tocht vanuit Harich gestart. Harich, een dorp waar vroeger enkele fraaie adellijke woonhuizen hebben gestaan en nu nog o.a. de Idsche Popke Sathe staat, kreeg totaal geen aandacht. Allemaal waren we geconcentreerd bezig om de knorrende solex te leren kennen en samen die middag sudderend het rechte pad te behouden. Na een lange weg langs de Harichsterbossen, kwamen we aan bij de provinciale weg. Hier bleek dat de groep al aardig uitgewaaierd was. Gezamenlijk zijn we de N 359 overgestoken om vervolgens langs de Luts en het Starnumerbos onze tocht te vervolgen. Na het Roekebos kwamen we langs de Wyldemerk ( ‘wilde markt’,waarbij het vroeger tijdens markten soms wild aan toe ging) via Elfbergen, door de prachtige beukenlanen en langs houtwallen, aan in Oudemirdum. Hier aangekomen misten we drie dames. Zij waren in de bossen verdwaald en waren al richting Ruigahuizen getuft. Gelukkig hadden we een telefoon bij ons en na een kwartiertje waren ook zij weer bij de ploeg aangesloten om gezamenlijk te genieten van een kopje thee of koffie. Na een korte pauze bij Restaurant Boschlust ging de tocht met veel lawaai ,knetterend en pruttelend richting Kippenburg. (’Kippenburg’ is een oude herberg met een voormalige kippenboerderij. Vroeger was het een landhuis van de familie van Swinderen.) Om vandaar een schitterende tocht door de Bremer wildernis te maken en alle reeën en dassen de stuipen op het lijf te jagen. De Bremer wildernis dankt zijn naam aan de brem die hier vroeger volop groeide. Ook is het bekend van het kinderboek: ’ Jongens van Gaasterland’ van Inne de Jong. Menig skoalmaster heeft zijn kindertjes hieruit voorgelezen . Via Ruigahuizen, langs de begraafplaats met de klokkenstoel en langs het erf van een boerderij met een Amerikaanse windmotor, kwamen we al sudderend aan in Balk. Na Balk, een dorp met stedelijke allure, ging de route weer richting Harich. Daar aangekomen was iedereen enthousiast over de tocht en sprak met verwondering over het Gaasterlandse landschap. Het is dan ook niet vreemd dat o.a. Herman Gorter en Gerrit Benner hier in dit prachtige gebied van Friesland enorm veel inspiratie hebben opgedaan. En onder het genot van een hapje en een drankje bleef het nog lang onrustig in Gaasterland.

Eeke Wiarda 

 

 Zondag 29 juli 2014  Kalenberg met Stip

 

Kalenberg was niet door alle Red Hatters even makkelijk te vinden, maar uiteindelijk zitten we met 17 hoeden in het zonnetje op het terras met koffie en koek. Eerst gaan we o.l.v. een “boswachter” een boottocht maken over de Weerribben. We krijgen uitleg over de geschiedenis van de rietteelt, over de weren en de ribben, over de flora en fauna, en langzaam tuffen we weer terug naar het beginpunt.  Daar wacht Gerard van Oosten op ons om ons te vertellen over Staphorster Stipwerk.  Met een soort stempels, gemaakt van spijkertjes kunnen diverse motiefjes op kleding of voorwerpen worden bedrukt. En dan mogen we zelf stippen. We installeren ons aan tafels met onze meegebrachte objecten, variërend van paraplu, laarzen, kleding, poppenwieg, dienblad en een heuse voorraadbus. We krijgen verf en stempels uitgereikt en gaan eerst wat aarzelend, maar allengs fanatieker aan het stippen en hebben nauwelijks tijd voor een drankje en heerlijke hete happen.  Dan bewonderen we uitgebreid elkaars kunstwerken die buiten staan te drogen en strijken nog even neer op het terras.  Maar niet voor lang, want Koning Voetbal regeert vandaag en stuurt de ladies na deze leuke middag snel buiswaarts !

Corry

 

  Zaterdag 24 mei 2014 Koeien, kaas en paling......

 Deze zaterdag vertrokken wij, onder regie/organisatie van Coby Schurink (hulde!) ‘s middags met zestien SimplyRed-leden naar (kaas)boerderij ‘De Deelen’ in Tijnje, waar wij op het zonnige terras direct de warme belangstelling trokken van oud-VROM-minister Sybille Dekker, die daar met partner (oud-minister) Ben Bot en kinderen/kleinkinderen aanwezig waren. Als kwieke 50-plusser toonde zij zich zeer geïnteresseerd in onze filosofie en rood/paarse expressie. Na koffie/thee en appeltaart én een verjaardagsaubade voor Corry, werden wij ‘van-rode-kop-tot-paarse-kont’ meegenomen in het inspirerende verhaal van de jonge boerin/eigenaar, die de scepter zwaait over de kaasmakerij.  En..... niets geen kneuterig gekarn met emmertjes melk en houten kaasdoosjes; geen handgemolken koeien en mesthopen.  Maar wel.....een prachtig, schoon, ruim, modern melkvee-bedrijf (370 koeien) annex (kleinschalige, gespecialiseerde) kaasfabriek, waarbij (sensor/robot)technologie, ambachtelijkheid, teamwork, rendement én dierenwelzijn hand-in-hand gaan en waar de oude spelregel ‘rust reinheid regelmaat’ ook voor de koeien geldt.  Dé bakermat van de beroemde ‘Riperkrite tsjis’, ooit in het leven geroepen door een bezoek van koningin/prinses Juliana aan de boerderij en daarna een patent.  Het hele proces van: eten/drinken, herkauwen, land/weiden/maaien, mest, drachtig, bevruchting, bevalling, kalfjes, melken, kaasmaken, verkoop/distributie/marketing, kwam in anderhalf uur langs met grote deskundigheid, liefde en passie voor de dieren en de producten.  Uiteraard kochten we de winkel halfleeg en sloegen we een bres is de wijn/kaasvoorraad, voordat we ons verplaatsten naar café Overwijk in Tijnje, waar we als bezienswaardigheid (dus enigszins gegeneerd) invielen in het jaarlijkse plaatselijke vis/palingdrogerij-festijn. Maar na een biertje en enige uitleg over onze onschuldige en vredelievende missie was iedereen snel aan ons gewend en werd door enkelen de gerookte vis terstond verorberd c.q. in plaatselijke krant verpakt meegenomen naar huis.  Een mooie middag!  

Warme groet,  Petra 

 Zondag 6 april 2014  Over keramiek gesproken!

 
Deze zondag trokken negentien Simply Red dames naar het Drentse Nieuw Buinen voor een bezoek aan de keramiekfabriek en bijbehorend museum “Goedewaage’.
Voordat het museum voor publiek open ging werden wij hartelijk ontvangen door conservator Figgo Visser en zijn echtgenote. Figgo nam ons ruim een uur lang op zeer onderhoudende wijze mee in de historie van de fabriek en het museum.Achtereenvolgens legde hij verbanden tussen de vele diverse aspecten uit de geschiedenis via: het keramiek, de turf, het glas, de tabak, design en gebruik, symbolieken (huwelijks- en vrijerspijpen), Gouda en Menaldum, verloren gegane ambachten en het herstel daarvan in nieuwe technieken, zoals (in)scannen en 3D.
De relatie met het koningshuis was door de jaren heen sterk. De laatste wapenfeiten waren het drievoudige ontwerp van k(r)oningspijpen voor koningin/prinses Juliana, Beatrix en koning Willem Alexander en een ontwerp van een melkkan waarmee koningin Maxima als ‘meisje van Vermeer’ een openingshandeling bij Campina Friesland verrichtte.
De fabriek produceert een veelheid aan sier- en gebruiksvoorwerpen, maar heel speciaal zijn de miniaturen, o.a. de eerste serie van de beroemde KLM-huisjes.
Na de boeiende lezing betraden wij de fabriek, waar opnieuw veel interessants te zien en te horen was.
Het productieproces van de bekende ‘Holland’ vazen, draai- en giettechnieken, gepersonaliseerde urnen (een nieuwe markt), de grote bakovens en de techniek van beschilderen; we waren oprecht onder de indruk van het vakmanschap van slechts een kleine groep gespecialiseerde en zeer gemotiveerde medewerkers.
Na koffie met zelf-gebakken-appeltaart-van-appeltjes-uit-de-achtertuin en het voldoen aan onze koopbehoefte in de museumwinkel, reisden we af naar loungerestaurant Kaap Hoorn aan het Hoornse meer onder Groningen, waar wij een late lunch genoten, overgoten met de ons zo vertrouwde ‘droge witte’!
Een lange maar goed bestede dag!
 
Warme groet, Petra

 Zaterdag 1 maart 2014, Blokhuispoort, Leeuwarden

 

We verzamelen ons in café “De Bak” op het binnenterrein van deze oude gevangenis, en worden meteen vergast op koffie/thee met appelgebak.Elise (jarig!) met zus, en Tineke met een introducé; 21 vrouwen in totaal. Al vrij snel staat een gids klaar voor de rondleiding. Er passeert nog even (kaarsrecht) de laatst levende deelnemer van “De Overval”, een heer op leeftijd, volgens hem 91, volgens ons hooguit 75.We worden bijgepraat over de lange historie van het gebouw. In de vorige eeuw vooral gebruikt voor langgestraften = langer dan 5 jaar, later als Huis van Bewaring voor nog niet veroordeelden. Onze gids (met strenge blik en geheven wijsvinger) schotelt ons de meest absurde en gevaarlijke trucjes uit het boevenbrein voor. Momenteel zijn in de cellen en overige verblijven veel kleine bedrijfjes gehuisvest van starters en kunstenaars. We zien nog even de opbouw van  Jail House Rock voor deze avond en lopen dan naar Cafe Fellini aan het Zaailand. We vullen een lange tafel, drinken een drankje, snaaien een hapje en gaan zo tegen zessen weer voldaan naar huis.Wat was het weer leuk !!!

 

 Corry  

 Zondag 19 januari 2014,  Simply Red gaat swingend 2014 in!

 
Ruim 25 Simply Red leden kwamen vandaag bijeen in stamkroeg ‘D’Oude Oost’ om het nieuwe jaar 2014 op z’n ‘Redhats’ in te luiden.
Inmiddels bijna traditiegetrouw betekent dat starten met een glas warme glühwein en eindigen met een ‘stamppot-buffet-met-smakelijke-en-honderdduizend-calorieën-toebehoren’.Tussen deze twee tradities in zongen wij onder leiding van Carel Visser de pannen van het dak; Bloody Mary, het Stijfselkissie, het Kleine Café aan de haven, Adio, Rocking Billy en natuurlijk ons eigen lijflied ‘Hebt u dat ook mevrouw’.
Onze jonge gastheer (een dag ervoor voor de tweede achtereenvolgende keer tot Grouster kampioen ‘klunen’ gekroond), is inmiddels gewend aan onze overweldigende rood/paarse invasie in het kleine dorpscafé en zorgde ervoor dat het ons niets aan niets ontbrak.
Naast het uitspreken van nieuwjaarswensen, blikte onze Queen Antonia wat vooruit op het nieuwe jaar en annonceerde enkele zaterdag-activiteiten tussen de gebruikelijke zondagen door; zoals in alles zullen wij haar daar graag in volgen!
 De kop van 2014 is eraf; we gaan weer een mooi Redhat-jaar tegemoet.
 
Warme groeten,
Petra