11 december 2016: Wijn/spijs middag bij restaurant De Vrijheid

Twee jaar geleden hebben we ook al eens dit concept be- en geproefd. Dus dat het nu weer op het programma staat betekent wel dat het toen een groot succes was.
We worden rond twee uur bij binnenkomst verwelkomd met een heerlijk drankje, en kletsen even uitgebreid bij. Coby heeft weer een ludieke manier bedacht voor de tafelschikking, met kerstpapier en halve kerstkaarten.

Na een duidelijke introductie en instructie van sommelier/ restaurateur Melle Bakker, krijgen we vier gangen opgediend met bij elke gang twee verschillende (halve) glazen wijn, bijpassend bij het gerecht.

Wat een heerlijkheden krijgen we voorgeschoteld ! Halverwege wisselen we van tafelschikking en zitten we achter een volgend, prachtig opgemaakt bord met een exquise gerecht.

Na de koffie (met lekkers!) vertrekken we langzamerhand.

Wat een geweldige (lekkere) middag ! Misschien volgend jaar weer ?

 

Corry

6 november 2016: Achter de schermen in stadsschouwburg de Harmonie en erotiek in museum Princessehof

Deze zondag verzamelen we ons in de hal van De Harmonie, waarna we worden rondgeleid “achter de coulissen” door de heer Piet Prins.
Zodra je door een deur stapt van het theater naar de werkvloer is ook meteen de pracht en praal verdwenen. Hier wordt gewerkt!

We nemen overal een kijkje: van de keuken tot artiestenverblijf en al wat daar tussen zit en smullen van verhalen over artiesten, zoals van Frans Bauer die altijd, behalve zijn familie, ook zijn eigen frituurpan en frikadellen meebrengt. Rookalarm? Dan is Frans er!

Na de rondleiding smullen we weer, deze keer in de foyer, van heerlijk gebak bij koffie of thee.

We lopen een paar honderd meter naar Het Princessehof voor de tentoonstelling Sexy Ceramics.

De expositie is deels opgebouwd en ingericht als peepshow in een darkroom. Toch zijn weinig tot geen Red Hat-vrouwen met rode konen teruggekomen. Of zijn we daar te oud/ervaren voor ?

Die blossen komen wel op de wangen in café De Pastorie, waar we met een drankje heel wat hartige en hete hapjes wegwerken !

Het was een geweldig leuke, afwisselende en vooral gezellige middag,

Corry

1 oktober 2016: Bijzondere Red Hatspluimage gespot op nationale vogelteldag in Lauwersmeer!

 

Tot 1969 vloeide zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Een dam die was bedoeld als bescherming tegen overstromingen, maakte hieraan een einde. Zo ontstond er in de loop der jaren een uniek ingedamd landschap met flora en fauna die veel lijken op die van de Waddeneilanden en dan met name Schiermonnikoog, dat hemelsbreed een paar kilometer verderop ligt.

Op 1 oktober 2016, nationale vogelteldag, fladderden zestien Simply Red leden een kleine twee uur door dit nationale park. Wij genoten van de inspirerende leiding van de (zoals dat hoort) in flatterend groen gestoken gids/boswachter Hans Gartner.

 

Hans heeft ons in twee uur meer bijgebracht dan wij ons hele leven bij elkaar hebben geleerd over:  

zout, zoet en brak, de distributie en ontkieming van zaden, de betekenis van een mastjaar (meer vruchten, noten en zaden dan gebruikelijk), de Duindoorn, Cichorei, Pastinaak, Hertshoornweegbree (ook gedijend langs de wegbermen van de Veluwe dankzij het strooizout in de winter), Orchideëen, Teunisbloem (een nachtbraker), het gele Jacobskruiskruid (giftig voor paarden), de konijnenstand in Nederland (zorgelijk), Buizerds (zwevend onder een ‘warmtebel’ in de lucht) én het ijsvogeltje (dat zich één keer ook echt liet zien) 

 

Wij begonnen de middag met koffie in ‘Het Booze Wijf’ en sloten af (met fraai uitzicht over het Lauwersmeer) met een heerlijke late lunch, die het wachten meer dan waard was, in restaurant ‘Waddengenot’, pal naast de veerboot naar Schiermonnikoog.

 

Inclusief het fraaie nazomerweer was dit opnieuw een topdag!

 

Warme groet,

Petronella

 

 

28 augustus 2016, naar de Pluktuin....en meer!

 

28 augustus togen we naar Oldeholtpade. Daar woont ons lid Hiltje Dekker. Zij wachtte aan de weg op ons en begeleidde 22 Rode Hoeden naar de pluktuin van haar buurman: De Struikrover. En daar stond Ruben onder een half open tent op ons te wachten. Zoals gewoonlijk dronken we koffie of thee, ditmaal vergezeld door twee heerlijke vruchtentaarten, gemaakt door de vaste taartenbakster Anna, die de vruchten uit de tuin verwerkt. Ruben is pas sinds maart fulltime in deze pluktuin bezig. De vijf jaren daarvoor combineerde hij dat met zijn werk. Hij teelt zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen, diverse bessen en bramen. Wij werden losgelaten op al het lekkers dat de fruitbomen te bieden hebben.  Iedere Rode Hoed ging de paden in en kwam na vijf minuten terug met in stijl paars gekleurde lippen, schrammen op de benen en een bakje grote, rijpe, zwarte, zoete bramen, frambozen, aardbeien e.d.  terug. Een waar plukfeest. Daarna wachtte ons het “landgoed” van Hiltje. In de prachtig aangelegde tuin, (je kunt het ook park noemen) waren de oh's en ah's niet van de lucht. Prachtige siergrassen, bijzondere rietsoorten en planten schoven aan ons voorbij. Streek je neer op een stoeltje, kon je je maar met moeite losmaken van het mooie uitzicht. Hiltje heeft er iets bijzonders van gemaakt. Ze is een BN- er op dit gebied, want maandag werd ze geïnterviewd voor een radioprogramma. Tot slot een drankje en de zeer smakelijk bereide happen van Hiltje, die samen met haar buurvrouw de zoals altijd gezellige nazit verzorgde. 

Mede dankzij het mooie weer een fijne buitendag.

 

Coby

 

 

22 mei 2016, Schuitje varen, theetje drinken ........

Maar liefst 23 Simply Red ladies stapten zondagmiddag 22 mei in een praam en lieten zich varen door de grachten van Leeuwarden.

Een charmante en zeer betrokken gids vertelde ons historische wetenswaardigheden over de stad die wij allen dachten te kennen, maar die nog tal van geheimen voor ons bleek te hebben.
Voornaamste les: ‘kijk omhoog’; op diverse gevels zagen wij beelden en beeltenissen waar wij al jaren shoppend onderdoor waren gelopen, maar die nu onze verdiende aandacht kregen.
Ruim een uur duurde de vaartocht met veel bekijks van publiek vanaf de walkanten, dat wij minzaam toezwaaiden.

Daarna wandelend door Leeuwarden naar grand café Post Plaza. Een uitgebreide high tea werd daar gepresenteerd en geconsumeerd.

En nadat wij geen thee meer konden zien, werd ter afsluiting natuurlijk het glas witte wijn geheven op een geslaagde middag!

 

Warme groet,

Petra

7 april 2016, Geocaching in Franeker

 

Wat is het fijn om een Red Hat – Simply Red lady te zijn op een zondagmiddag die door Elise verzorgd wordt!
Allereerst kwam er een heel duidelijke uitnodiging met alle ins en outs over de middag in Franeker. Het programma was tot in de finesses beschreven.
Daar zat de spanning dus niet. Vol verwachting waren we ten aanzien van de invulling van het programma.  “Geocaching” : schatten zoeken. Het voelde net zo spannend als het verstoppertje spelen uit mijn kindertijd. We waren best wel opgewonden en nieuwsgierig toen we op weg waren naar De Stadsherberg van Franeker.
Onderweg troffen we donkere luchten, er was veel regen voorspeld. Bovendien bleek het a hell of a job om bij de herberg te komen. In Franeker zagen we Akky, Atty en Hiltje langs de weg staan. Zij bleken de herberg ook niet te kunnen vinden. Vrolijk zwaaiend reden we hun voorbij. Wisten wij veel. En dan te bedenken dat Akky een zere voet heeft, Hiltje een pijnlijke rug en Atty ook niet graag de vierdaagse zou lopen. Maar een echte Red Hat klaagt niet.
De Stadsherberg bleek een gezellige uitspanning te zijn. We genoten van heerlijke koffie (géén cappuccino) en een groot stuk zelfgemaakte appelgebak.

Elise liet aan de hand van een powerpoint presentatie zien hoe het geocachen werkt en op welke locaties ze zelf al naar schatten heeft lopen zoeken. (Leuk om te zien en een leuke bezigheid tijdens je vakantie)
Aanvankelijk zouden we in kleine groepjes uitelkaar gaan om aan de hand van gps coördinaten de schatten te zoeken. We zijn heel gezellig met de hele groep op stap gegaan. Elise had een route uitgezet in het centrum van Franeker. Ze had interessante bezienswaardigheden en weetjes weten te traceren. Zoals het wapen van de Hertog van Saksen. We moesten er de gouden en zwarte banen tellen in dit wapen. Het is van 1498. De halve 8 is een 4 vertelde Elise. (zie foto)
Na een wandeling door oud Franeker met mooi weer en in een ontspannen sfeer, het was leuk om elkaar weer eens te zien,  zijn we naar Grandcafé de Doelen gelopen. (Ook zo’n mooie naam uit de tijd van de herberg 17de eeuw)

In De Doelen stonden heerlijke hapjes en een lekker glaasje wijn klaar.

Het was een fijne middag en alle hulde voor Elise die er zo’n perfecte middag van heeft gemaakt.

 

Mária 

 Zondag 6 maart 2016, gezelligheid in Eernewoude

Wat een gezellige dag zondag.

Te beginnen bij het “Skûtsjemuseum”. Speciaal voor ons opengesteld. En de heren waren enthousiast. Ze wisten alles over de geschiedenis van het skûtsje. Dat het met name een uitstekend vervoermiddel was in de tijd, dat de “stront” van de terpen naar het wei- en bouwland moest worden gebracht. Maar ook voor vervoer van turf en andere materialen. Je kunt je voorstellen, dat er in die tijd al sprake was van een wedstrijdelement. Immers wie het eerst voor de wal lag kon het eerst laden. En tijd is geld; toen ook al. Maar op een gegeven moment was vervoer per skûtsje niet meer rendabel. Het ging niet snel genoeg en de capaciteit was in verhouding te klein. Vervoer over de weg ging sneller en de skûtsjes raakten in onbruik.

Tegenwoordig worden ze gebruikt als wedstrijdschip in speciale wedstrijden als evenement en als trekpleister van veel toeristen. : Het skûtsjesilen, dat ieder jaar in de zomer plaats vindt. Te beginnen met de SKS- wedstijden en aansluitend de IFKS-wedstrijden. En later in het jaar vindt de “strontrace” plaats. Een wedstrijd met volgeladen skûtsjes die gaat van Workum naar Warmond en terug.

In het museum werden we vakkundig rondgeleid. Je vind er alle mogelijke attributen, die met skûtsjes en het “silen” te maken hebben. Je kunt er ook even plaats nemen in de roef en je voorstellen hoe het is om met een groot gezin in zo’n kleine ruimte te wonen.

Ook kregen we een demonstratie van de smid, die ons liet zien hoe bewerkelijk het vroeger was om de onderdelen voor een schip te maken. Wil je zijn kunstwerk zien, dan moet je bij Fenna zijn.

Aansluitend gingen we naar galerie Koopmans. Dit is de galerie waar Anje Wester haar kunstwerken tentoon stelt. Er waren prachtige winterlandschappen, geschilderd door de broer van Anje: Gosse Koopmans. Ook  de boeken over Klaas Koopmans (haar vader) zijn er verkrijgbaar. Verder prachtig beeldhouwwerk van  Hans Jouta en foto’s van Maartje Roos. Volken de Vlas had werk van recycled materiaal geëxposeerd. Kortom een heel interessante en veelzijdige tentoonstelling.

Na zoveel cultuur gesnoven te hebben waren we wel toe aan een drankje. En dat konden we op een uitstekende manier, voorzien van een begeleidend hapje, nuttigen bij de pizeria het vroegere “Vischlust”.

Het was weer een zeer gezellige middag. Coby dank je wel voor de organisatie.

Akky

Zondag 24 januari 2016: Happy Red Year!

 

Zondag 24 januari 2016 luidde Simply Red het nieuwe jaar in, met een ontmoeting in ons stamcafé d’Oude Oost’.

Tijdens een toost met glühwein blikte onze Queen Antonia terug op een gevarieerd en succesvol 2015 in Red Hatverband en dankte ieder die hier een actieve bijdrage aan heeft geleverd.

Daarna werden wij in willekeurige groepjes aan het werk gezet met de opdracht zoveel mogelijk ideeën te genereren voor een gloedvol programma in het nieuwe jonge jaar.

De oogst van deze denktank was overweldigend en het zal nog een uitdaging zijn daarin een selectie aan te brengen, maar dat is onze Queen en haar hofdames zeker toevertrouwd.

Na de glühwein vloeide de witte wijn, tégen alle goede voornemens in, weer rijkelijk en daarmee was het spits voor Simply Red in 2016 afgebeten!

 

Warme groet,

Petronella