Zondag 11 december 2011. Creatief met kerst.

Tijdens de laatste Simply Red bijeenkomst in 2011 op zondag 11 december vloog in onze stamkroeg ‘d’Oude Oost' het kerstgroen ons om de oren. Onder de bezielende leiding van ons nieuwste lid Elly werden 20 kale blokken oase door ons omgetoverd tot rijk gevulde en stijlvolle kerstcreaties, waar menig professionele bloembinder trots op zou zijn!
Voordat wij konden beginnen met de bloemstukken werd Elly tot Simply Red lid benoemd door Queen Antonia, na het uitspreken van de belofte 'ik zal niet zeuren'. Daarna nam zij ons mee in een geurige flow van klimop, conifeer, zuidenwindlelies, kornoelje en rozen.
Onze queen delegeerde (zoals dat queens betaamt) het maken van haar creatie. Drieserée deed het bloemschik werk voor haar, hetgeen Queen Antonia in de gelegenheid stelde ons allen te vertroetelen met aandacht, koffie en koekjes.
Toen ieders kerststuk klaar was, was het moment aangebroken om elkaars werk te bewonderen….het was een waar spektakel van bloemenpracht en Elise was er zelfs in geslaagd haar creatie tot symbool te verheffen: een symbool van de samenwerking en ontwikkeling van het Kubus project, een speciale school met veel belangstelling voor bètavakken.
Frances deed mededeling van de recente geboorte van Reinder, haar vijfde (jaloers!) kleinkind en bood ons voor die gelegenheid een drankje aan, dat wij op de gezondheid van Reinder consumeerden.
Na een kerstgroet van onze Queen, die terugblikte op een geslaagd jaar met gevarieerde bijeenkomsten, keerden wij voldaan huiswaarts. Dat was nog een hele toer met de fraaie, maar ook kwetsbare stukken in de krachtige decemberwind.
Fijne feestdagen allemaal en een goede start van een warm, liefdevol 2012 toegewenst!

Petra

 

Zondag 30 oktober 2011. Kijken naar kunst  

Als kleurige blommen komen van alle kanten 25 dames in fleurig paars/rood de Merk in Workum op lopen om elkaar vervolgens enthousiast in restaurant “it Pottebakkershûs” te begroeten, in het bijzonder Josje, die we een hele tijd gemist hebben. We beginnen natuurlijk met koffie, thee en wat lekkers; daarna lopen we naar de ruimte achter het restaurant, waar vanmiddag beeldhouwster Ruth Vulto Gaube ons laat zien dat aan een abstract beeldhouwwerk meer valt te beleven dan een vluchtige blik doet vermoeden. We zitten in een halve kring om 4 sokkels met een wit, een donkergrijs, een groen en een bruin beeld. Ruth weet het hele gezelschap te boeien door ons te laten nadenken over materiaal, kleur, vorm, grootte, evenwicht, voor/achterkant, glad, ruw en nog veel meer aspecten van elk beeld.
Dankzij Ruth zullen we nooit meer onverschillig langs abstracte beelden kunnen lopen...
We sluiten deze leerzame en gezellige middag uiteraard weer af met een drankje en lekkere happen en gaan op deze eerste dag van de wintertijd in het bijna-donker voldaan naar huis.

Corry

  

Zondag 4 september 2011. 'Onder Valse Vlag'

In onze planning stond 4 september al lang te boek als dag voor een RedHat activiteit. Het zou een bijzondere dag worden omdat onze Queen Antonia er niet bij aanwezig zou kunnen zijn i.v.m. vakantie op Terschelling; jammer, maar helaas.
De weken voorafgaand aan 4 september vormden een ware beproeving voor Toos om de leiding en coördinatie van het evenement 'Valse Kunst in Frederiksoord' uit handen te geven aan Dieneke en Hanneke; als dat maar goed kwam!
Wat Toos niét wist, was dat er al lang geleden een snood plan was gesmeed om zondag 4 september niet af te reizen naar Frederiksoord, maar in plaats daarvan 's morgens vroeg de boot te nemen naar Terschelling om ons bij wijze van surpise aan onze queen te presenteren. Echtgenoot Feico en hond Dora waren in het complot betrokken, maar het kostte Feico nog behoorlijke moeite om Toos op tijd bij de arriverende boot te krijgen, onder het valse voorwendsel dat haar zussen daarmee naar het eiland zouden komen.
Het werd een dag vol verrassingen en vrolijkheid; de verbaasde en blije Toos, de nieuwsgierige toeristen die ons rood/paarse fietspeleton vrolijk begroetten en bevroegen, de lunch op het zonnige terras aan het strand, de aanstekelijke rock&roll muziek én dans in Midsland (het was rock&roll weekend op Terschelling) en de gezamenlijke maaltijd aan het einde van de dag.
In alle opzichten een geslaagde dag waar wij met zeventien + één aan deelnamen.
Gelukkig voor Toos kwamen haar zussen aan het eind van de dag alsnog met de middagboot, zodat wij door een hele familie werden uitgezwaaid toen wij moe maar voldaan 's avonds de snelboot namen, terug naar het vaste land.

Met warme groet,
Petronella

Zondag 10 juli 2011. Aardappelen !!!

We konden het niet missen, daar aan de Oude Bildtdijk; Gelske wapperde ons enthousiast welkom vanaf haar eigen Red Hat-vlag. Koffie, thee en heel veel lekkers stonden voor ons klaar. Met volle handen en/of monden begroetten we elkaar en zochten een plekje op één van de terrrassen. Inmiddels stond Gelskes man Ytzen te popelen om ons de lange en ingewikkelde weg te laten zien van hoe een aardappel  uiteindelijk wordt geselecteerd om elders (wereldwijd) te worden gepoot voor consumptiedoeleinden. We stonden allen vol ontzag te horen hoe Gelske met haar nagel het stuifmeel van de ene soort  overbracht op de stamper van een andere soort. En dat om na jarenlange inspanning te hopen dat een nieuw ras ergens in de wereld zal aanslaan.
Om de aardappel-proefvelden te zien klommen we in een kar achter de tractor (zittend op stropakken) en denderden over de Oude Bildtdijk: Gelske achter het stuur. Nou, dat hebben we geweten : Coby verloor haar hoed en de corsage van Hiltje vonden we pas op de terugweg weer ! Inmiddels was het hoog tijd om naar Zwarte Haan te gaan, waar we op het terras heerlijk hebben gezeten met een glas en lekkere happen. Het was al tegen zevenen voordat de eersten opstapten.
Met alle dank aan de familie Van der Werff, we hebben een geweldige middag gehad !!!

Corry

  

Zondag 29 mei 2011. Brennels Kraggenburg

Midden in de Noordoostpolder verzamelen we in het  strandpaviljoen van Brennels Buiten. We krijgen meteen koffie, thee en brandnetelcake aangeboden. En die brandnetels zijn de leidraad van de excursie die we o.l.v. een enthousiaste gids krijgen. Eerst dwalen we over het 48 hectare groot terrein dat grotendeels is omgetoverd tot een duinlandschap met waterpartijen. We zien o.a. in de verte een tipi, daar een lodge, hier een muur voor oeverzwaluwen, zelfs een amfitheater en een buitenkeuken. Soms komen we verbaasd een afgedankt vliegtuig tegen. Dan wordt in een grote schuur ons het productieproces uitgelegd hoe van brandnetels vezels worden gemaakt voor o.a. kleding.
Inweken, spoelen, voorwassen, spoelen, wassen, wasverzachter, centrifugeren; dat klinkt best wel vertrouwd. Vervolgens gaan we naar de winkel waar enthousiast gepast wordt. Queen Antonia laat zich (met instemming van haar hele gevolg) verleiden tot de aanschaf van een “little black dress” van brandnetelstof. Terug naar het strandpaviljoen waar de High Tea op ons staat te wachten. We smullen uitgebreid van de hartige happen en zoete lekkernijen. Op het terras nemen we nog even een afzakkertje en bedenken dat het al weer tijd is om naar huis te gaan..
Een interessante en weer heel gezellige middag !!

Corry

  

17 april 2011, Boerengolf  

Wat waren de weergoden ons goed gezind !! In een stralend zonnetje werden we met het pontje overgezet naar het Starteiland bij Sneek. Tijdens het welkomstdrankje speldde queen Antonia Tine en Akkie de lidmaatschapbadges op. De trotse draagsters glimmen haast van de foto’s af! De ballen en golfstokken met babyklompjes werden verdeeld en er werd wantrouwend gekeken en geteld wie van ons ervaren golfster  is. Hoewel, alleen aan de manier van de stok vast houden was dat af te leiden, maar zeker niet aan de richting of snelheid van de bal.... In drie groepen liepen we het parcours met 14 vlaggetjes die we met de bal moesten raken. Dat leek (alleen) heel gemakkelijk ! Vrolijk kletsend klooiden we met de klompjes en kleurden  het hele eiland rood/paars. Na afloop streken we weer op het terras neer om wat te drinken. De heerlijke hapjes vonden gretig aftrek na het inspannende klompenzwaaien. Er werden nog wat sterke verhalen verteld voordat het pontje ons weer naar de vaste wal bracht.

Het was als altijd weer heel gezellig !!!

Corry

Zondag 6 maart 2011. Hoedjes en gezicht opleuken

Zondagmiddag 6 maart kwamen we weer bij elkaar, weer in ons bekende café  “d’ Oude Oost”. Deze middag gingen we onze rode hoeden opleuken, pimpen, versieren, opsmukken; kortom met veel rood en paars de hoeden nog feestelijker en uitbundiger maken,  onder deskundige en creatieve begeleiding van Drieserée en Yvonne. Zelfs voordat queen Antonia de bijeenkomst opende waren al diverse redhatters druk met naald en draad om bloemen, veren en strikken op hun hoeden te knutselen ! Het resultaat oogstte bewondering alom, en ach; die paar half gelukte creaties, besmuikt in een tas gestopt, zijn de moeite van het noemen niet waard... Na een ronde drankjes en hapjes ging Gerie Annemarie opmaken. Met haar jarenlange ervaring als huidverzorging-specialiste wist ze ons te boeien met inspirerende verhalen over permanente en semi-permanente behandelingen in de strijd tegen onze aftakelende schoonheid. Inderdaad, alles gaat zakken, behalve het tandvlees...

Tijdens de make-up beantwoordde Gerie de vele opmerkingen en geïnteresseerde vragen. Annemarie zag er na afloop prachtig uit met deze deskundig aangebrachte make-up. Er werden nog make-up tasjes omgekeerd en over de voor- en nadelen gediscussieerd van o.a. concealers en vibrerende mascararollers (!). Kortom, het was weer een oergezellige en vrolijke middag !

Corry

Nieuwjaarsborrel 16 januari 2011

Zondag 16 januari verzamelden een kleine 25 SimplyRed-leden zich in stamcafé ‘D’Oude Oost voor de eerste ontmoeting in 2011. Queen Antonia opende met de beste wensen en een glas Glühwein en riep tevens op tot enige inspiratie voor het organiseren van SimplyRed-uitjes na de zomerperiode.Tot en met augustus a.s. is een gevarieerd programma gepland, met als voorlopig hoogtepunt een ‘Masterclass Patatoes’ in juli.

Na de toast ontstond een dynamisch culinaire uitwisseling van de receptuur van ieders favoriete voorgerecht, inclusief bijzonderheden ten aanzien van deze voorkeur. Door het jaar heen werken wij zo toe naar een SimplyRed-kookboek met ieders lekkerste gerechten. Daarna werden wij door Jappie Kooistra meegenomen in een enthousiast betoog over creativiteit in het leven in het algemeen en dat van hem in zijn rol van docent in het bijzonder. Na een korte inleiding liet hij ons de beroemde ‘Moldau’ van de Tsjechische componist Bedrich (Frederik) Smetana op een bijzondere manier beleven. Door het leggen van symbolen naast een tekening van de rivier werden wij ons bewust van de muzikale vertaling van respectievelijk de twee kleine bronnen in het Bohemer Woud, de jagers, de nimfen, de bruiloft, de waterval, de burcht en de eindbestemming Praag! Na Smetana volgde nog een muzikale koninklijke dans op het derde pianoconcert van Bach, waarin wij schrijdend en buigend refrein en hoofdmelodie van elkaar leerden onderscheiden. Na een fotoshoot door de veelzijdige Jappie in de rol van fotograaf, lieten wij ons de hapjes en drankjes goed smaken. Het bleef nog lang gezellig in ‘D’Oude Oost!

Petra