Laatste weekend oktober: jubileumweekend in Orvelte 

Tien jaar geleden vormde een heel klein clubje vrouwen de chapter ‘Simply Red’ in Grou. En zié waartoe dit is uitgegroeid: een bloeiend gezelschap van ca. veertig leden, waarvan zeker vijfentwintig regelmatig actief in diverse uitstapjes en activiteiten. Dat moest natuurlijk gevierd en wel in de fantastische accommodatie ‘De Orvelter Hof’ in Orvelte/Drenthe, van vrijdag 26 oktober tot na de lunch op zondag de 28ste.

Het werd een feestelijk weekend dat werd gekenmerkt door: eten (ontbijt, lunch, diner, tapas, hapjes, lekkers, kazen etc.etc....), drinken (witte wijn, water en....oh ja rode wijn), plezier (voortdurend), goede gesprekken (over kinderen, partners, reizen, leeftijd, ongemakken en botox), sportiviteit (lopen en fietsen zónder electra) én creativiteit (een heus collectief schilderstuk, dat nu bij onze Queen boven de haard hangt).
De eigenzinnigheid van Simply Red manifesteerde zich tijdens de fietstocht op zaterdag, waar het gezelschap erin slaagde al na een kwartier in alle windrichtingen uit elkaar te fietsen, waarna wij elkaar ook weer hervonden in het dorp Westerbork.
Nadat de plaatselijke (enige) modezaak a.g.v. ons bezoek de omzet van het jaar maakte (hetgeen niet tot zichtbare vreugde leidde bij de eigenaresse, maar enfin), gebruikten wij de lunch in een herberg. Onze altijd scherpzinnige Queen merkte op dat het hier óók een museum betrof, wat ons plezier de nodige culturele diepgang gaf.

Echte diepgang werd vervolgens ervaren bij een bezoek aan voormalig kamp Westerbork.

‘s Avonds werd, tussen de happen en dranken door, een ode gebracht aan onze Queen Antonia en haar secondanten Fenna en Coby, als drijvende krachten achter ons chapter, onderstreept door een dinerbon voor dit onvolprezen trio!
Zondag werd voornamelijk doorgebracht in het museumdorp Orvelte, waar zich naast cultureel erfgoed gelukkig ook enkele shops bevonden ter prettige afwisseling.
Na de lunch, bestaande uit de heerlijke resten van alle voorgaande maaltijden, ging ieder haars weegs, moe gebabbeld en gevierd, maar zeer voldaan!!!

 

Warme groet,

Petra

9 september 2018  "Triënnale Beetsterzwaag"

Het was een mooie nazomer-dag, zodat de rood-paarse outfit van de 14 dames goed tot zijn recht kwam in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag.
We verzamelden bij kunsthuis Syb, de organisator van de Triënnale. Kunstenaars uit de hele wereld kunnen daar een aantal maanden werken aan hun project. Na die periode verdwijnen ze om hun project elders voort te zetten. De kunstenaars die in de laatste 3 jaren in Kunsthuis Syb gewerkt hebben, zijn nu vertegenwoordigd in en op diverse locaties.
Martin Groenenman leidt ons rond, vertelt en laat ons vertellen over het werk dat we zien.
• Een film over het landschap, de structuur, het gebruik en de verdeling van het land , vertaald naar schilderingen.
• Een aantal kleurige objecten van diverse materialen, waaronder fossielen.
• Een marketenster met voorwerpen van in onbruik geraakte materialen, zoals een tasje van mollenbont, een vilten tas voor het opbergen van aardappelen, een 3D – product van een Wâldbeantsje ( blijf daar maar eens serieus bij).
Na een uurtje staan en wandelen, waren we allen toe aan een stoel en een glas water.
Het Food Festival verschafte ons het nodige . Na een foto bij de Pauper Fontein schafte Fenna de munten aan en zaten we al gauw achter een biertje , wijn of frisje aan een van de vele biertafels.
Uit de tientallen food-tenten was het moeilijk kiezen, de deel-planken met lekkere hapjes, de life-muziek en het gekeuvel van de Red Hats zorgden voor een gezellige middag.
Coby

 


Vanavond gaan we naar de voorstelling “Altyd Seumer”, maar om zoveel mogelijk mee te krijgen van de Bildtse Aardappelweken verzamelen we al om 2 uur bij Gelske aan de Nieuwebildtdijk. Koffie, thee en oranjekoek staan voor ons klaar, en naar keuze in de zon of in de schaduw praten we even bij.
Dan vertrekken we in vier auto’s over de Oudebildtdijk om in diverse aardappelschuren de kunstexpositie “Van Fruchtbere Grônd” te bezoeken en, en passant, Escher-voorstellingen in het graan te zien. Vervolgens naar het gewassenveld “50 tinten groen” waar Gelskes man Ytzen ons alles kan vertellen over de gewassen die de afgelopen 500 jaar op het Bildt zijn geteeld.
Terug bij Gelske thuis staan heerlijke schotels en hapjes voor ons klaar, en samen met een drankje laten we ons dat prima smaken. Tegen zevenen vertrekken we naar Zwarte Haan voor het openluchtspel “Altyd Seumer”. Meer dan 100 spelers/ muzikanten, op een locatie vlak achter de waddendijk, een mooie zomeravond, een bijzondere rol voor vele (soms gigantisch grote) landbouwmachines, een fascinerende schouwspel !
Gelske, dank voor je gastvrijheid, we hebben een geweldige dag gehad !!

Corry

 

zondag 27 mei 2018, pontjesroute op de fiets

Wat is het weer ons weer goed gezind !!Op deze zonnige dag verzamelen we ons om 13.00 uur bij Amicaal in Grou. En de (vaak elektrische) fietsen staan daar al klaar.We nuttigen nog een kopje koffie met een heerlijk aardbeientaartje voor we op weg gaan naar het eerste pontje dat ons naar de Seinpôle brengt.Op dat pontje en de twee volgende worden deze dag door vrijwilligers tijdens de overvaart verhalen verteld uit “Rimen en Teltsjes” van de gebroeders Halbertsma.
Volop genietend van de omgeving en het mooie weer fietsen we over de Burd naar het volgend pontje. Bij “Iesicht” parkeren we de fietsen en genieten op het terras van een drankje en (jawel !!) bitterballen.
Met hernieuwde energie trappen we richting Earnewald, nog even gestopt bij een uitkijktoren, en dan op naar de dropjespont bij Warten.
Via het Leechlân komen we tegen half zeven weer aan bij Amicaal.
Nog even napraten met een drankje; wat een geweldige middag !!!

Corry

Zondag 18 maart 2018, Veilig op de weg met FC Nienhuis

Welkom Red Hat Society’ stond er op een digitaal wegwijzerbord, dat we kennen van de (snel)weg bij ongevallen, wegwerkzaamheden, wegreparaties en calamiteiten. 

Wij zijn zondagmiddag 18 maart 2018 te gast bij het familiebedrijf FC Nienhuis in Heerenveen-West, specialist in wegbeveiliging, actief in heel Noord Nederland en voor sommige situaties ook in heel het land.

Dat Nienhuis een(h)echt familiebedrijf is merkten we al bij de voordeur, waar wij welkom werden geheten door de kleinkinderen. Nina (lid van ons) en haar echtgenoot Free (oprichter van het bedrijf) schonken koffie en presenteerden heerlijke taartjes in de kantine van het bedrijf. Zoon Arjan (één van de drie bedrijfsopvolgende kinderen van Nina en Free) vertelde ons daarna beeldend over het belangrijke werk, daarbij met enige regelmaat aangevuld door Free!

Bij calamiteiten, ongevallen, schade etc. op de weg levert Nienhuis fysiek, elektronisch en digitaal materiaal, zoals trucks, borden, afzettingen, omleidingen, pylonen etc, ten dienste van politie, brandweer, Rijkswaterstaat, hulpverleners, wegwerkers en uiteraard ons als weggebruikers. Ook doen zij reparatie en aanleg van allerlei soorten ‘geleiding’= vangrail. De kracht van het bedrijf is de sterke ‘korte lijnen’- ondernemingscultuur, de 7 x 24 uur prompte service én snelle innovatie in technologie van wegbeveiliging; ‘je moet zorgen dat je de eerste bent en dat ze niet om je heen kunnen’ zei Free.

Wij kregen een rondleiding langs alle soorten trucks, bussen, opleggers, verlichting en digitale borden, die vooral op zonne-energie functioneren en waren onder de indruk van het materieel, de techniek en het enthousiasme van onze gidsen Arjan en Free. 

Onze ‘blik op de weg’ is voorgoed veranderd in situaties waar FC Nienhuis met materieel en personeel aanwezig is. 

De gastvrijheid van Nina en Free omvatte zelfs de sponsoring van onze ‘after borrel’ in Het Gerecht in Heerenveen.

Beste familie Nienhuis: dank voor een zeer informatieve, gastvrije en prettige middag!

 

Groet,

Petra

 

Zondag 21 januari 2018: BINGO!!!

Zondagmiddag 21 januari 2018 verzamelden zich een kleine twintig Simpy Red leden in stamcafé ‘d’Oude Oost’ voor de traditionele ‘nieuwjaarsduik’.
Uiteraard was er qua opening Glüh Wein, vergezeld door een bewogen speech van onze Queen Antonia, waarin zij terug keek op een gevarieerd 2017 en een aantal lief en leed gebeurtenissen. Er ontstond spontaan een competitie rond het thema ‘kleinkinderen’, die glansrijk werd gewonnen door Frances in absoluut numeriek én verwacht opzicht. Gezamenlijk concludeerden wij dat het geluk echter niet zit in kwantiteit maar in kwaliteit.
Een georganiseerde competitie volgde onder leiding van twee in glitter en glim verpakte ‘bingo masters’, in wie wij na lang en aandachtig kijken zowaar onze Queen en haar hofdame Coby ontdekten!
En lòs ging het, met balletjes, cijfers, briefjes, potloden, misverstanden, rode konen, het-puntje-van-de-tong-tussen-de-tanden-, geroep en gemor én een helse bingomachine, die met forse windvlagen het ene na het andere balletje omhoog blies.
Voor ieder een mooie prijs en lekkere hapjes (en een enkel glas wijn).

Voorwaar; het jaar 2018 warm en succesvol ingeluid!

Groet,

Petronella