Zondag 8 november 2015 Creatief met....Glas!

Zondag 8 november 2015 stond voor 20 Simply Red Leden voorwaar in het teken van een creatieve doorbraak!

Latente talenten kwamen, onder deskundige begeleiding van Anneke de Vries van glasatelier Glêswille (www.gleswille.nl) , tot bloei door het ‘etsen’ van diverse glazen voorwerpen.

Sfeerlichtjes, schaaltjes, karaffen, glazen;  stuk voor stuk werden ze van anonieme glazen voorwerpen tot persoonlijke kunstvoorwerpen, voorzien van bloemen, vlinders, teksten, krullen, sterren en guirlandes.

Een paar uur lang was ons gezelschap (met rode konen van de inspiratie) te gast in het glas-atelier van Anneke, waarna slechts een paar meter moest worden overbrugd naar buurvrouw Petra, die haar huis en tuin had voorbereid op een bijzonder gezellige nazit, met vuurkorf, hapjes én....(witte wijn) drankjes.

Het was weer helemaal goed, groet, 

Petra

Zondag 5 oktober 2015, Tsjerkgong, Noflik en Beppe’s Miel in Easterein!

Zondagmiddag 5 oktober 2015 verliep voor ruim twintig Simply Red ladies in Fryske sfearen.
In café Noflik in Easterein verzamelden wij ons voor koffie/thee en oranjekoeke.

Tijdens haar inleiding stond onze queen stil bij het zeer voortijdig overlijden van de echtgenoot van Josje; wij leven met haar mee.

Na de koffie ging ons Selskip kuierjend naar de Martini tsjerke. Daar kregen wij ruim een uur een zeer onderhoudend Kolleezje van André Christiaan Vink over de ontstaansgeschiedenis van de kerk met zijn zeldzame ‘doksaal’. Er was veel te vertellen, te horen en te zien en duidelijk was dat de positie van vrouwen in de kerkgeschiedenis vaak behoorlijk ondergeschikt was aan die van de mannen...Dát hebben we vandaag de dag wel rechtgezet dames! 

Na de tsjerkgong kuierjend terug naar Noflik, alwaar gastheer Henk (type ideale schoonzoon), samen met zijn brigade (vrolijke adequate jonge dames die de hoge stijle trap tussen keuken en eetzaal als lenige hindes op en af renden), ons allerhartelijks ontving voor een ‘Beppe’s Miel’.

Heerlijke soepen, diverse stoofgerechten in traditionele braad- en emaille pannen, Annabel aardappeltjes (met de goedkeuring van Gelske), custard vla en zelfgemaakte yoghurt toe; ouderwets overgoten door (fansels) witte wijn.

Onze conversaties moeten, gezien het aantal decibellen, in heel Easterein te horen zijn geweest.

Rozig, met volle buik en zeer voldaan vertrok ieder in het donker van de herfstavond huiswaarts; Oant Tsjen!

Groetnis, Petra

 Zondag 30 augustus 2015. Deventer 

Zo tegen 12 uur deze zomerse zondagochtend druppelen langzaam 14 rood/paars geklede ladies binnen bij hotel Huize Vermeer aan het Grote Kerkhof te Deventer.

Na een kopje koffie op het terras achter het hotel wordt het bonte gezelschap uitgenodigd de lunch te gebruiken in een stijlvol ingerichte ruimte. Genoeglijk keuvelend laten we ons het menu prima smaken.

Inmiddels staat de heer Van Baalen klaar voor een stadswandeling door deze oude Hanzestad .

Bevlogen vertelt hij ons over de geschiedenis van de stad en de oude bouwwerken, gelardeerd met talloze anekdotes. Intussen ziet hij ook nog kans alle passerende Deventenaren bij voornaam te begroeten.

Bijna twee uur wandelen we door deze prachtige historische stad, voordat we op een schaduwrijk terras neerstrijken.

Een geweldig uitstapje, zo’n stedentrip !!

 

Corry Jongma

Zondag 26 juli 2015,

Tussen bric, brac, brocante, kitsch en kunst, in een veelzijdige menagerie met bijzondere gastheren. 

Op zondag 26 juli waren ca twintig Simply Red ladies te gast op het landgoed van Kees en Frans in Opende.

Kees en Frans vormen al jarenlang een echtpaar en hebben ook jarenlang hun brood verdiend met de in- en verkoop van alles wat valt onder de noemer van sfeervolle brocante en serieus antiek. Deze bezigheid is prettig uit de hand gelopen nadat zij daarmee zijn gestopt.

In hun sfeervolle cottage is namelijk de grootste onbenutte ruimte letterlijk hooguit twintig vierkante centimeter; alle andere ruimte, tot in de nok van het huis, is één voortdurende, overweldigende apotheose van:

serviezen, kannen, vazen, poppen, beren, doosjes, (heiligen)beelden, schilderijen, schalen, kopjes, sieraden, kussens, potten, pannen, kleden, voiles, schildjes, kommen, glaswerk, keramiek, porselein, aardewerk, zilver, koper, tin, dierfiguren, kaarsen, meubilair, borstels, mokken, sculpturen, kandelaars, bordjes, boeken, bestek etc. etc. etc. 

De vijf chiwawa’s (die door Frans en Kees streng werden toegesproken, maar dat consequent naast zich neer legden) en de poezen van diverse maat, karakter en kleur, bewegen zich wonderbaarlijk door het huis zonder het tentoongestelde te verstoren. 

Het ‘buiten’ van Kees en Frans omvat een aantal hectaren, dat in de loop van de tijd is getransformeerd tot een bijna sprookjesachtig park, waarin negen ‘thema hutten’ zijn ingericht in de geest en de ‘volheid’ van het woonhuis. In elke hut sfeervolle verlichting en bij het thema passende muziek.

Het park, met diverse waterpartijen, bossages, wandelpaden, zitjes, grasvelden, kruiden, bloemen, vruchtbomen en bessenstruiken, biedt onderdak aan een ware menagerie: eenden, ganzen, zwanen, ezels, paarden, parkieten, vinkjes, duiven, struisvogelachtigen, varkens, konijnen, kippen, geiten, etc. etc. etc.

Kortom, een luilekkerland voor ‘de vos en de marter’ die door Frans met steeds geavanceerder vang- en afweertechnieken worden bestreden. 

Een héérlijke middag, met twee bijzondere gastheren, volgens traditie afgesloten in een uitspanning waar de witte wijn al gekoeld voor ons klaarstond! 

Petronella

 Zondag 17 mei 2015 Architectuur en sierraden 

Deze zondagmiddag zijn we uitgenodigd door Ger en Jelly Nijhof in Katlijk. Jelly ontwerpt sierraden; ze had in hun hele huis deze middag haar sierraden uitgestald. We werden ontvangen met koffie met wat lekkers en drentelden rond om alle moois te bekijken, en natuurlijk ook te kopen.  Later vertelden ze ons over hun bijzondere huis, hoe tot stand gekomen, de gedachte erachter;  een maquette van het huis verduidelijkte veel. We hebben nog in hun grote tuin gewandeld en het huis van buitenaf bewonderd. Met een afscheidspresentje op zak togen we nadien in optocht (Eke op de fiets) naar Tjaarda, Oranjewoud waar we nog heel genoeglijk hebben nagepraat.

 Corry Jongma

 

 

Zondag 12 april 2015  Houden van Holland  

Nou dat deden we die zondagmiddag met wel 26 vrouwen! De spelleider Rense was gestoken in een pak van Delftsblauwe tegeltjesstof,  de ruimte in Oer ’t Hout was uitbundig versierd met rood-wit-blauw en natuurlijk oranje vlaggetjes.

Nadat we in 2 groepen waren verdeeld, werden we bestookt met de meest vreemde vragen en opdrachten, alles over NL uiteraard.

Tegen de pauze hadden we al buikpijn van het lachen. Gesterkt door een drankje en hapje gingen we verder met raden, schatten en soms weten.

Het klapstuk, het Rad van Fortuin veroorzaakte heel wat gejoel en gekreun, vooral toen één groep zijn (schamele) punten verspeelde. Na het uitreiken van de winnaarsbokaal besloten we met een gezellige nazit deze hilarische middag.

 

Corry Jongma

 

8 maart  2015 Planetarium Franeker 

Vandaag, wereldvrouwendag, wordt Franeker bezocht door een bont gezelschap Red Hat dames om ’s werelds oudste werkende planetarium met een bezoek te vereren. Eerst werd het café ontruimd zodat er koffie en thee kon worden geserveerd, daarna zagen we in “De Kamer” hoe ingenieus Eise Eisinga het heelal uit zijn tijd (18e eeuw) had weergegeven.  Als amateur astronoom wilde hij aantonen dat de sombere voorspelling van een dominee over het vergaan van de aarde, vanwege een botsing tussen de maan en andere planeten, niet kon kloppen. Op zolder bouwde Eise een machine die alle planeten om de zon heen laat draaien; de ene planeet sneller dan de andere, aangedreven door een slingeruurwerk met gewichten. Na de uitleg over dit kunst(ig)werk was het vrijelijk toeven in de rest van het museum, met veel historische astronomische instrumenten, informatieve films en een wolkaarderij.

Ter afsluiting werden we in de Grillerij met drankjes en lekkere hapjes onthaald. Het was weer een genoeglijke middag !

 

Tine Rouwé

 

 

Zondag 18 januari 2015,  Simply Red dobbelt zich rijk en arm

 De traditionele nieuwjaarsmiddag stond zondag 18 januari jl in het teken van het dobbelspel, waarbij een veelheid van zelf ingebrachte voorwerpen van eigenaresse wisselde door een systeem van ‘pakken, krijgen, weggeven, schuiven, ruilen en inpikken’.

Enige stuks ‘parafermele goedt’ (afgeleid van het middeleeuwse latijn paraphermalia = eigendom van de vrouw ingebracht buiten de bruidsschat), streden met elkaar om lelijkheid en werden bij voorkeur in de schoot van een ander gemikt

Daarnaast ontwikkelde zich echter ook een ware hebzucht ten aanzien van enkele waardevolle collectors items en twee kistjes aardappelen en uien, liefdevol ingebracht door Gelske.

Onze stamkroeg ‘D’Oude Oost’ was na afloop in ieder geval een hoop spulletjes en kleurige lichtjes rijker!

Tijdens de middag verzamelde onze Queen Antonia ideeën voor het komende jaar, hetgeen een hoopvolle oogst opleverde.

Al met al een mooie gloedvolle start van het nieuwe Simply Red jaar 2015.

Warme groet, Petra